Ál-függetlenek mögé bújik a Fidesz Tapolcán

A kormánypárt már felvállalni sem meri a nevét a dunántúli városban, ezért független jelöltek mögé bújva kampányol.

Augusztus 30-án ismét időközi választást tartanak Tapolcán, mivel Rig Lajos országgyűlési képviselő összeférhetetlenség miatt távozott a városi képviselő-testületből, Dobó Zoltán, a város jobbikos polgármestere pedig egyéni választókerületben szerzett mandátumáról, aki így már "csak" polgármesterként dolgozik. A 3-as és 5-ös választókörzetben a Jobbik mellett még az MSZP és a Liberálisok által támogatott jelölt indul, illetve vannak bizonyos "független" jelöltek is.

És hogy miért ez az idézőjel? 

Mert ők úgy függetlenek, mint az amatőr futóversenyen elinduló profi versenyző. A helyi Fidesz ugyanis - tanulva a korábbi fiaskókból, és érzékelve a városban tapasztalható hangulatot - immáron nem biggyeszti oda a plakátjaikra a logójukat. Látszatra tehát két független jelöltet indítanak.
 
asd
Rig Lajos és Dobó Zoltán

Egységben az erő

Dobó Zoltán polgármester úr a sajtótájékoztatón elmondta, rendkívül fontos, hogy egy egységes testület álljon fel, azokat a gondolatokat, terveket, amelyek megfogalmazódtak a tavaly októberi választás előtt és után, végig is tudjuk vinni az ötéves ciklus alatt - mondta Rig Lajos telefonos érdeklődésünkre a helyzet kapcsán.
 
Ehhez az kell - folytatta -, hogy egységes legyen a testület, ne fordulhasson elő még egyszer az a szituáció, hogy a helyi fideszes képviselők, illetve a Fideszhez köthető független képviselők bojkottálják a képviselő-testület munkáját, így pedig a város működését - közölte a térség jobbikos országgyűlési képviselője.
 
Rig Lajos ezen függetlennek mondott képviselőkről elmondta: függő viszonyban vannak a Fidesszel, így amit a helyi frakcióvezetőjük - a volt polgármester - mond, ők azt csinálják, azokat az utasításokat maradéktalanul betartják - tette hozzá (a "független" jelöltek amúgy annyira függetlenek, hogy a helyi Fidesz Facebook-profilján kampányolnak az érdekükben - a szerk.).
 
Amikor a fideszes kampányszöveget, mondatokat rakják rá a független képviselő-jelölt szóróanyagára, akkor az onnantól nem független jelölt - véli Rig -, mert mögöttük egy tőkeerős párt áll, irányított pártüzenetekkel kampányolnak.

Plagizált kampány

Nagyon úgy tűnik, már nem csak diplomamunkákat szeretnek a Fidesznél plagizálni, más pártok üzeneteiből is előszeretettel merítenek. Különösen bizarr ez Tapolcán, ahol a Jobbik legfontosabb kampánytémáit átvéve, a Fidesz "függetlenjei" - többek között - most kapaszkodjanak bele a karfába, asszonyba, bármibe, ami közel van - az aktív kórházi ágyak és az éjszakai gyógyszertári ügyelet visszaállításával, illetve a városi strand átépítésének újrakezdésével kampányolnak.
 
Rig Lajos szerint ez azért is visszás, mivel a Fidesz idején szűnt meg az aktív kórházi ellátás és állt le a strand átépítése. Akkor nem volt egy rossz szavuk sem ezen embereknek - folytatta a képviselő, aki emlékeztetett: az éjszakai ügyelet ügye, vagy épp a strand átépítése is már folyamatban van. Időzavarban vannak. Bár örülünk, hogy más pártok is támogatják a törekvéseinket, mégis visszásnak érezzük, hogy egy olyan párt támogatja az aktív ellátás felélesztését, amelyik annak idején megszüntette azt - tette.

Pártos függetlenek

Úgy tudjuk, hogy az egyik független jelölt elhunyt férje, Ács János, korábbi polgármester tevékenysége alatt került át a kórház-rendelőintézet a Medisyst Kft.-hez, amely tönkretette az intézményt, s került be ezzel a város az országos hírekbe. De úgy tudni, hogy a család kertészeti cége végezte a városi kertészeti feladatokat is...
 
A másik jelölt az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségénél (ÉFOÉSZ) dolgozik. A civil szervezet tapolcai irodájának helyiségei a jelölt nagymamájának házában vannak, tehát azt ő tőle bérli a saját munkáltatója.
Az ÉFOÉSZ a városban több értelmi fogyatékos számára biztosít munkalehetőséget a Kulcsprogram keretében. Nekik az önkormányzat biztosít lakást, de a szervezet jelentős pénzösszeggel (közüzemi és bérleti díj hátralék címén) tartozik a városnak, ám utóbbi eltekint a behajtástól, nem küld felszólítást, ezzel segítve a szervezet munkáját.
Összefoglalva tehát, a Fidesz érzékelve a városban tapasztalható ellenséges hangulatot, igyekszik független jelöltek mögé bújni (korábban már számos alkalommal próbálkoztak hasonló módszerrel), ráadásul más párt kampánytémáival operálva lényegében igyekeznek megvezetni a lakosságot.