Alaptörvény - elfogadhatóvá vált a módosítás

A kormány befogadta a Jobbik legfontosabb javaslatait, a párt szerint így most már megvannak a garanciák, amelyek megteremtik az egyensúlyt egy vészhelyzet esetén.

Januárban a legerősebb ellenzéki párt kemény kritikával élt a kormánypártok javaslatával, illetve az ötpártinak mondott egyeztetésekkel szemben. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője akkor úgy fogalmazott, hogy az Alaptörvény-módosító indítvány túlhatalmat biztosítana az Orbán-kormánynak.

"Az előterjesztésről mindössze egyetlen, ötpártinak meghirdetett megbeszélést tartottak, melyre a munkaanyagot mindössze pár órával a találkozó előtt bocsátották rendelkezésünkre, és amelyről korábban kijelentettük, jelen formájában elfogadhatatlannak tartjuk"

- jelentette ki januárban Mirkóczki.

Több mint fél évig tartott a vita (parlamentben, bizottságokban) mire a kormányzat végre megértette, hogy az ellenzéki pártok véleményének semmibevételével nem lehet egy kétharmados törvény támogatását elérni, így a Jobbiknak ismét sikerült ellenzékből kormányoznia - felelősen gondolkodó ellenzéki pártként, egy megváltozott európai helyzetben.

Ez egy hosszú történet vége, közölte lapunkkal Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. Felidézte: rossz volt az indítás, egy olyan alapról indultunk el, amelyet nagyon sok kritika ért, többek között a Jobbik részéről is.

A nemzeti párt számtalan módosító javaslattal élt, amelynek döntő többségére nyitottság mutatkozott a kormánypártok részéről, már csak azért is, mert a kétharmad érdekében szükség volt kompromisszumra való törekvésre. A legfontosabb javaslatainkat befogadta a kormány - szögezte le Gyöngyösi, véleménye szerint sikerült elmozdulni azokról a pontokról, amelyeket elfogadhatatlannak tartott a Jobbik.

"Meggyőződésem, most egy jó törvénytervezet született, amely szolgálja hazánknak a biztonságát és az országunk védelmét"

 - mondta el.

Az ellenzéki képviselő úgy látja megvannak a módosításokban a megfelelő garanciák, amelyek megteremtik azt az egyensúlyt, amely egy vészhelyzet esetén a kormányzati intézkedések, illetőleg a szabadság-, szólás és gyülekezési jogok között fenn kell, hogy álljanak.