Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet

Megölik a fiatalok jövőjét.

Aranyéletet élhetnek a budapesti főbérlők, ugyanis további 10 százalékkal emelkedtek az albérletárak. Az ingatlan.com felmérése szerint

a fővárosban május elején 149 ezer forint volt a 40 és 140 négyzetméter közötti alapterületű kiadó lakások átlagos bérleti díja.

Aki albérletet keres, az legolcsóbban a XVII. és a XXI. kerületekben juthat lakáshoz, előbbiben 100 ezer forinttal, Csepelen pedig 110 ezer forinttal kell számolnia. A belváros környékén 150 ezer forint alatt kár keresgélni, míg az V. kerületben 200 ezer forint a sztenderd bérleti ár.

Akinek elég egy 40 négyzetméter alatt garzon, az is 100-110 ezer forinttal számoljon, kivéve a külsőbb, 17-23. kerületeket, ahol 80 ezer forint az átlag.

Vidéken jelentősen olcsóbbak az albérletek, de azért van néhány kiemelkedőbb város: például Sopronban, Veszprémben és Székesfehérváron a garzonnál nagyobb lakások 110 ezer forintba kerülnek, ugyanezek Miskolcon már csak 70 ezerbe, Debrecenben pedig 88 ezerbe.

Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába. Pedig a családtámogatási döntések mindaddig hatástalanok maradnak, míg a fiatalok a túl magas lakhatási költségek miatt nem tudnak elköltözni otthonról, megtakarításokat pedig képtelenek folytatni.