Sose lesz vége? Több mint 13 százalékkal nőtt az albérletek ára tavaly

Sose lesz vége? Több mint 13 százalékkal nőtt az albérletek ára tavaly

Nem túlzás kijelenteni, elképesztő éves drágulás zajlott le az albérletek frontján 2021-ben is: országosan 13,1, Budapesten 12,7 százalékkal nőtt a lakások átlagos bérleti díja tavaly decemberben 2020 utolsó hónapjához képest. Csak november óta pedig országosan 0,6, a fővárosban 0,4 százalékos drágulás történt az albérletpiacon az év végére. A szakértők szerint 2021 januárja számított mélypontnak, azóta kisebb-nagyobb ütemben nőttek a lakbérek.

A KSH és az ingatlan.com frissen közzétett közös lakbérindexéből ezenfelül kiderül az is, hogy tavaly több mint 100 ezer ingatlant kínáltak kiadásra, amely azonos a 2020-as kínálati szinttel. Míg Budapesten nőtt, a többi városban csökkent a kínálat. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kifejtette, hogy a bérleti díjak 2015-höz képest 2021 decemberére 43,6 százalékkal ugrottak meg, amely csak azért nem rekord, mert a bérleti díjak 2020 januárjában még magasabbak voltak. Balogh hozzáfűzte: 

A legtöbb helyen a lakbérek egyelőre még elmaradnak a járvány előtti szinttől, de a következő hetekben-hónapokban valószínűleg ez változni fog.

Adataik szerint idén januárban a főváros V. kerületében található albérletek bizonyultak a legdrágább vételnek, s egyben történelmi rekordnak:

ott a 245 ezer forintos bérleti díj révén több mint 50 százalékos drágulást ment végbe.

Ugyanakkor a legolcsóbb budapesti kerület változatlanul Soroksár, de a bérleti díjak emelkedése itt sem volt kíméletes, az ugyanis 29 százalékkal 110 ezer forintra nőtt.

A megyeszékhelyek mezőnyében a legmagasabb árú kiadó ingatlanokat Székesfehérváron találni, ahol átlagosan havi 140 ezer forintért lehetett lakást bérelni, ez évi 17 százalékos éves emelkedést tett ki. Veszprémben 8 százalékos emelkedés mellett az átlag 130 ezer forintban állt meg, míg bronzérmesként Debrecent 20 százalékos drágulás és 120 ezres átlagos lakbér jellemezte. 100 ezer forint alatti bérleti díjakba belefutni Szolnokon, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Békéscsabán, Nyíregyházán és Szekszárdon nyílt esély a januári adatok alapján.

Eurostat: Magyarországon nőttek a lakásárak a harmadik legnagyobb mértékben az EU-ban

A júliusban megjelent elemzés rámutat, összességében 15,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak és 30,9 százalékkal az albérletek árai 2010 óta Európában...