Kirúgtak egy szerb focistát, mert a felesége undorító állatoknak nevezte az amerikai tüntetőket

Kirúgtak egy szerb focistát, mert a felesége undorító állatoknak nevezte az amerikai tüntetőket

Nem mindennapi történettel ért vége Aleksandar Katai szerb futballista los angeles-i pályafutása. A szerb balszélsőt azért menesztette klubja, mert felesége nem éppen ékes szavakkal illette a George Floyd halála miatt tüntető amerikaiakat. 

A Los Angeles Galaxy a pénteki nap folyamán szerződést bontott a vajdasági Szenttamáson született szerb válogatott szélsővel, Aleksandar Kataival. A menesztés indoka mögött az áll, hogy a labdarúgó felesége azt írta szerbül a saját közösségi oldalán a George Floyd halála miatt tüntető amerikaiakkal kapcsolatban, hogy 

„öljétek meg a szarokat”.

Mindezt egy azóta törölt bejegyzésében tette hozzá a focista felesége, amin az látható, hogy egy rendőrautó próbál elhaladni a tüntetők között. De akadt olyan bejegyzés is, ahol 

undorító állatoknak nevezte a tüntetőket. 

Az együttes szurkolói azt kérték a vezetőségtől, hogy mihamarabb rúgják ki a játékost, akitől pénteken el is köszöntek. A játékos elítélte saját Instagram-oldalán felesége kijelentéseit és bocsánatot kért. 

A játékos január óta tagja az LA Galaxy csapatának, korábban a játékos megfordult a Chicago, az Alavés, de az Olympiakosz együttesében is. 

Amerikai zavargások - A buffalói rendőrség minden munkatársa lemondott

A buffalói rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott, hogy kifejezze szolidaritását és támogatását két, felfüggesztett rendőrkollégája mellett, akik a George Floyd halála nyomán kialakult tüntetésekben földre löktek egy idős férfit. Pénteken került napvilágra az a csütörtökön mobiltelefonnal készített videófelvétel, amelyen az látszik, hogy a New York délnyugati részén fekvő Buffalóban két rendőr a földre lök egy idős tüntetőt.

Mint ismert, az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.

Amerikában a 46 éves afroamerikai férfi halála nyomán helyenként erőszakba torkollt tiltakozóakciók törtek ki, de világszerte szimpátiatüntetések is zajlottak.