Steinmeier Navalnij mérgezésének gyors tisztázását sürgeti

Steinmeier Navalnij mérgezésének gyors tisztázását sürgeti

Sauli Niinistö finn elnöknek közvetítőként szerepe volt abban, hogy egy szibériai kórházból szombaton átszállították Németországba Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Erről maga a finn államfő beszélt szombaton az Yle finn rádióban. Az északi ország államfője elmondta: pénteken telefonon beszélt Navalnij ügyéről előbb Angela Merkel német kancellárral, akivel megállapodott arról, hogy megvitatja az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Ezután megkérdezte Putyin elnököt, hogy gyógykezelés céljából átszállíthatják-e Navalnijt Németországba és az orosz államfő azt felelte: ennek nincs politikai akadálya.

Mielőbb tisztázni kell, hogy mi okozta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki egészségi állapotának a hirtelen romlását – mondta szombaton Frank-Walter Steinmeier német államfő. A politikus – aki a világhírű zenei fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok vendége volt – reményét fejezte ki, hogy

mindazok, akik hozzájárulhatnak ennek a kérdésnek a tisztázásához, ezt valóban meg is teszik.

Úgy fogalmazott, megkönnyebbült, hogy Navalnijt „olyan kórházban és olyan orvosok kezelik, akik élvezik a család bizalmát”.

Az orosz politikust szombat reggel szállították hazájából a berlini Charité egyetemi klinikára.

Navalnij környezete azt gyanítja, hogy az ellenzékit megmérgezték szibériai útján.

A szeptemberi választásokon indulni akaró Navalnij más ellenzékiekkel találkozott csütörtökön Szibériában. Tomszkból már hazafelé, Moszkvába tartott repülőgépen, amikor elájult, és a gép kényszerleszállást hajtott végre emiatt. Szombatig az omszki kórházban kezelték. A legutolsó hírek szerint Navalnij kómában van és súlyos az állapota.

Navalnij állapota aggasztó a berlini orvosok szerint

Nagyon aggasztó Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egészségi állapota - közölte szombaton az őt Berlinbe szállító német alapítvány alapítója az ottani Charité egyetemi klinika orvosainak diagnózisa alapján. Navalnijt szombat hajnalban szállította a szibériai Omszkból Berlinbe a Cinema for Peace német magánalapítvány. Az orosz ellenzéki két napja kómában van, támogatóinak gyanúja szerint megmérgezték.

A berlini Charité kórház annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket kezdtek el végezni a politikuson, s ezek eredményére még várni kell.

(MTI)