Olcsóbb lett az alkohol az elmúlt egy évben

Olcsóbb lett az alkohol az elmúlt egy évben

Átlagosan olcsóbban juthatunk hozzá az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban, ez derül ki az italkereso.hu által készített statisztikából, amihez több mint 1100 alkoholt és 215 online italboltot vizsgáltak meg - írja a Piac és Profit nevű oldal, az italkereso.hu által készített statisztikák alapján.

A tavalyi év 7,4 százalékos inflációja után hónapról-hónapra arról olvashatunk, hogyan emelkedtek az élemiszerek ára, ugyanakkor úgy tűnik, az alkohol átlagára csökkent januárban. Bizonyos élelmiszerek esetében életbe lépett az hatósági ár, az árszabályozás május 1-ig tart, és hét alapvető(?) élelmiszert érint. A kormány a 2021. október 15-i árak szintjére fagyasztotta be ezen élelmiszerek árait.

A felmérés szerint az uniós átlag alatti áron juthatunk Magyarországon alkoholhoz, ezt az Eurostat statisztikája bizonyítja, ha az uniós átlagárat 100-nak vesszük, akkor látjuk, hogy Magyarországon 73 százalék az alkoholok átlagára, ezzel az utolsó az uniós sorban. Az élen pedig Finnország áll, 193 százalékkal. Az uniós átlagárakhoz képest az északi országokban drágább az alkohol.

A több mint 1.100 féle alkoholos ital árának vizsgálata meglepő eredményekkel zárult, ugyanis 1,26 százalékos árcsökkenés volt mérhető egy év alatt.

Például, egy év alatt 7,1 százalékkal lettek olcsóbbak a borok. Átlagosan kevesebbet fizethetünk a ginért, egy kicsit drágábbak lettek viszont a keserű likőrök. A kézműves sörök esetében is drágulásról lehet beszámolni. A kézműves sörök az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem is csoda, hisz ezek az italok magas minőségükkel, különlegességükkel, és egyediségükkel kitűnnek a hagyományos sörök közül. A különböző párlatok átlagosan 2,473 százalékkal drágultak.

A pezsgők átlagosan 2,145 százalékkal lettek olcsóbbak egy év alatt, az emberek leginkább még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszakban fogyasztják a pezsgőket. A rumfélék 1,083 százakkal lettek olcsóbbak, a tequilák 3,012 százalékkal drágultak, a vermut, bitter kategóriában pedig 2,198 százalék az árcsökkenés. A vodkák tekintetében 2,752 százalékos az árcsökkenés, míg a whiskyk 1,785 százalékkal lettek drágábbak.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}