Megittunk 1,8 millió hektoliter sört 3 hónap alatt, de már ez is javulás

Megittunk 1,8 millió hektoliter sört 3 hónap alatt, de már ez is javulás
Tíz százalékkal, 1,8 millió hektoliterre csökkent az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei második negyedéves forgalma 2019 azonos időszakához képest

a vendéglátó és a rendezvény szektor leállása és a vártnál lassabb helyreállása miatt - közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: különösen erős a visszaesés a csapolt söröknél, ahol az eladások az előző év második negyedévének mindössze 35 százalékát, alig 62 ezer hektolitert tettek ki.

Kiemelte, hogy a csökkenés minden termékszegmenst érintett, így az első fél év adatai alapján már látható, hogy idén a korábbi éveknél kevesebb sört értékesít majd a magyar söripar, annak ellenére, hogy a májusi időjárás lényegesen kedvezőbb volt a tavalyinál, és a kiskereskedelemben fellépő magasabb kereslet némileg ellensúlyozni tudta a vendéglátásból kieső forgalmat.

Kántor Sándor elmondta, hogy ugyan a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt csökkent a kereslet, azonban egyebek mellett az export tevékenység erősítése segítette a munkavállalói létszám fenntartását.

A söripari vállalatok a nemzetközi tulajdonosi kapcsolataiknak köszönhetően a régióba irányuló exportjukat a belföldi forgalomnál magasabb mértékben tudták fenntartani, így a külföldi eladások csak 4 százalékkal, 6000 hektoliterrel estek a második negyedévben. Ugyanebben az időszakban az import mennyisége látványosan, a korábbi forgalom 29 százalékával, 80 ezer hektoliterrel csökkent, hozzásegítve a magyar sörtermelést a foglalkoztatottság fenntartásához.

A söripar öt legnagyobb vállalata 1597 embert foglalkoztat Magyarországon - ismertette a vezető.

Még nem tudjuk pontosan, hogy érinti a karantén az alkoholizmusunkat - de ez a nyár különleges lesz

Bezártság, elszigetelődés, stressz, unalom, egzisztenciális szorongás; már 58 napja tart Magyarországon a veszélyhelyzet, de vajon hogy viseljük a nagyjából-karantént. Tudjuk-e tartani a mértéket, vagy épp a józanságot? A Kék Pont egy hónapja egy online alkohol karantént szervezett, az eddigi tapasztalataikról, illetve az esetlegesen megváltozó szerhasználatunkról kérdeztük az Alapítvány program-koordinátorát, Dávid Ferencet.

A szövetség 2019.évi jelentése szerint a Magyarországon jelen lévő öt legjelentősebb sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt., Pécsi Sörfőzde Zrt.) együttes belföldi értékesítése tavaly mintegy 6,216 millió hektoliter volt, 44 ezer hektoliterrel, 0,7 százalékkal kevesebb az előző évinél. A csökkenő forgalom ellenére az iparág több járulékot és adót fizetett be 2019-ben a költségvetésbe, 82,071 milliárd forintot, szemben a 2018-ban befizetett 80,085 milliárd forinttal.

Tüttő Kata jár meccsre és koncertre is, mérsékelten fogyaszt alkoholt, és elképzelhetőnek tartja, hogy csatatér lesz a Lánchídból

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az Alfahírnek elmondta, tesz gesztusokat a kormány felé, igaz, attól tart, a Lánchíd nem ússza meg az októberben induló választási kampányt. De azt is meg tudtuk tőle, hogy még az okos politikus is kerülhet lehetetlen helyzetbe. Interjú.