Áll a bál a súlyemelőknél a vb-s kudarc miatt

A houstoni világbajnokságon mutatott gyenge szereplés kiverte a biztosítékot a sportágban. 

A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) nem számít a továbbiakban Ördögh István szövetségi kapitány munkájára. Az elválás elég viharosra sikerült, a szövetség honlapján olvasható közleményben szokatlanul keményen bírálják az elbocsátott szakembert. Az MSZSZ szerint Ördögh István
 
"nem tudta magával ragadni, motiválni a csapatot, pedig minden a rendelkezésére állt, korlátok nélküli edzőtáboroztatás, pénz, akklimatizáció." 
A csapat több tagja 
"hit nélkül, sérülésekre panaszkodva" 
 
lépett dobogóra a vb-n, vagy sérültet jelentett, így elúszott három kvóta - áll a közleményben. 
 
Bár hivatalos összesítés csak a hét második felében várható, több mint valószínű, hogy 
a magyar férfi súlyemelőcsapat nem szerzett kvótát a jövő nyári riói ötkarikás játékokra 
a szombaton zárult houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Ezért az MSSZ a továbbiakban nem számít a szövetségi kapitány munkájára, figyelembe véve a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai vezetésének felszólítását, amit már augusztusban fogalmaztak meg, hogy hiányzásai miatt mondjon le. Ördögh szerződése akkor nem tette lehetővé az azonnali felmondást.
 
Akadnak, akik nem csak a szövetségi kapitányt, de a sportági szövetség vezetését is menesztenék a történtek után.  Dobos Imrét, 
az MSSZ elnökét lemondásra szólította fel Nagy Ákos, kétszeres junior vb-győztes,
 a Veres Győző Súlyemelő Akadémia SE elnöke. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte a magyar szereplést hozzátéve: meglátása szerint az elmúlt három-négy évben a magyar súlyemelés lefelé menő pályán mozog. Az IWF magyar elnöke úgy gondolja, a sportágakat összefogó Magyar Olimpiai Bizottság vezetése előbb-utóbb rákényszerül, hogy megnézze, mi a helyzet a Magyar Súlyemelő Szövetségben.
 
A houstoni világbajnokságon, amelynek a kezdete előtt pozitív doppingmintát szolgáltatott Pócza Vajk Károly, végül öt magyar emelő indult. Soóky Gergely a 29. lett, Baranyai János comb-, Vaspöri Gábor pedig térdsérülést szenvedett, s nem tudott összetett eredményt elérni. Csak a 105 kilós Gyurkovics Ferenc, aki 14. lett, és az ólomsúlyban 17.-ként végzett Nagy Péter szerzett olimpiai kvalifikációs pontokat, ám - bár hivatalos lista még nincs - nagy valószínűséggel ők ketten nem tudták annyival gyarapítani a tavalyi kazahsztáni vb-n gyűjtött pontokat, hogy a férficsapat megtartsa a három riói kvótát érő 24. helyet a nemzetek sorrendjében. Így már csak egyetlen kvótát szerezhet a magyar súlyemelés mindkét nemnél, a jövő évi norvégiai Európa-bajnokságon.