Az Orbán-kormány elvesztette a kontrollt a 2021-es államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások fölött

Az Orbán-kormány elvesztette a kontrollt a 2021-es államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások fölött

Tavaly 1404 milliárd forintot költött el a kormány államadósság finanszírozásával kapcsolatban, ami minden idők legmagasabbika, mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az eredetileg tervezettet. A nettó - kamatbevételekkel csökkentett - kiadás ennél némileg kisebb, 1274 milliárd forint lett. Az ugrást jól jelzi, hogy 2021 előtt ez az összeg soha nem haladta meg az ezer milliárd forintot - írja a Népszava.

A kamatkiadások megugrása annak köszönhető, hogy a válságkezelés, valamint a kormány egyéb nem elhanyagolható egyéb kiadásai miatt két év alatt mintegy harmadával, 10 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, valamint az elmúlt egy év kamatemelései nyomán az állampíroktól elvárt hozamok is jelentősen emelkedtek, magyarán a nagyobb adósságot drágábban lehet finanszírozni.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy „a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia a 2019-hez képest, akár 1000 milliárdos nagyságrendben keletkező új lyuk betömésére”, így az előttünk álló években tovább nőhetnek a kamatkiadások. A kamatkiadások növekedése a 2019-es utolsó békeévhez képest elérheti az évi 400-600 milliárd forintot. Az államadósság kamatainak kifizetése elsőbbséget élvez a többi kiadáshoz képest, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az államháztartás hiányát a GDP 7 százalékáról három százalékra kell csökkenteni.