Az Állami Számvevőszék szerint szabályszerűen gazdálkodott a Fidesz és a KDNP 2018-2019-ben

Az Állami Számvevőszék szerint szabályszerűen gazdálkodott a Fidesz és a KDNP 2018-2019-ben

Szabályosan gazdálkodott a Fidesz és a KDNP 2018-2019-ben, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat, ezzel biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a számvevőszék azt ellenőrizte, hogy megfeleltek-e a Fidesz és a KDNP által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak, betartották-e a kormánypártok a könyvvezetés és gazdálkodás során a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, és szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel a működéséhez 2018-2019-ben.

  • A Fidesz 2018-ban 1,541 milliárd, 2019-ben 967,8 millió,
  • a KDNP 2018-ban 168,8 millió, míg 2019-ben 180,4 millió forint

központi költségvetési támogatásban részesült - írták.

A vizsgálat során az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz és a KDNP gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, így közpénzekkel gazdálkodás átlátható és ellenőrizhető volt. A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása mindkét pártnál a jogszabályi előírások szerint történt. A pártok kialakították és működtették a gazdálkodásukkal kapcsolatos ellenőrzés rendjét is - tudatták.

Ismertették: a pártok a 2018-as és a 2019-es pénzügyi kimutatásaikat a jogszabályi előírások szerint készítették el, azok közzétételéről határidőben gondoskodtak, ezzel biztosították gazdálkodásuk átláthatóságát. Működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadtak el, a vagyonnal való gazdálkodás szabályait meghatározták, működésük során a vagyon felhasználása törvényes volt - olvasható a közleményben.