Épp ősszel hozott egy szabályt a kormány arról, hogy ha egy párt nem fizeti ki az ÁSZ-büntetést, akkor ráküldik a NAV-ot

Aljasabb az ÁSZ büntetése, mint amilyennek kinézett.

Erre a rendeletre hivatkozott tegnap az ATV-ben az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatója.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke levezette, miért aljasabb az ÁSZ büntetése annál is, mint amilyennek elsőre tűnik. Mint ismert, a Jobbiknak 15 napon belül ki kéne fizetnie a 331 millió forintos büntetést, emellett ugyanekkora összeget levonnak majd júliustól a párt állami támogatásából is.

Vona Gábor bejelentette: a Jobbik nem fogja kifizetni a büntetést. Így aztán megindulhat a NAV fent már ismertetett eljárása: a hatóság pár héten belül inkasszót helyez a párt számlájára. Mivel a Jobbik mind a 106 egyéni választókerületben indul, nagyjából 600 millió forintos kampánytámogatást fog kapni. Ezt érinti majd az inkasszó, hiszen a büntetés összegét levonják a számláról.

Csakhogy a kampánytámogatással el kell számolni, a Jobbik azonban ezt majd nem tudja megtenni a levont összeggel, így a kampányfinanszírozás állami számvevőszéki ellenőrzése idején (2018 második fele) a számvevők újra pénzügyi szabálytalanságot fognak megállapítani mindazon pártoknál, akiknek a kampánytámogatását érinti az inkasszó. Ennek pedig újabb büntetés lesz az eredménye 2018 végén.