Az ÁSZ ellenőrzi a sürgősségi betegellátást

Begyűjtik a betegek tapasztalatait, mert alapvető jog a megfelelő szintű ellátás.

A lap értesülése szerint a szervezet egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a tárcavezető nyomon követte-e a sürgősségi ellátással kapcsolatos változtatások végrehajtását és ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását. Ezen kívül a számvevőszék a betegek tapasztalatait is begyűjti.

"Minden állampolgár alapvető joga, hogy megfelelő színvonalú sürgősségi ellátást garantáljon neki a közpénzből működő egészségügy. Legújabb ellenőrzésében az Állami Számvevőszék azt tekinti át, hogy ez a jog valóban és maradéktalanul érvényre jut-e"

- mondta az ÁSZ tervezési vezetője, Salamon Ildikó.

Úgy fogalmazott: alapelvárás, hogy az emberek - éljenek bárhol is az országban - azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Kiemelte: a sürgősségi - vagy ahogy az ÁSZ-nál nevezik: vészhelyzeti - betegellátás összetett rendszerként működik, amelyhez hozzátartozik a mentés, az ügyeleti tevékenység és a kórházi ellátás is.

Az ÁSZ ellenőrzést végez az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a mentés feladatait ellátó Országos Mentőszolgálatnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

A számvevőszék kikéri az érintettek, vagyis a sürgősségi ellátást igénybe vevő betegek véleményét is. A tervezési vezető közlése szerint az emberek reprezentatív közvélemény-kutatás során közölhetik az ÁSZ-szal, elégedettek voltak-e az egészségügyi szolgáltatással, s milyen tapasztalatokat szereztek az ellátásuk során.

Ezen kívül folytatódik négy kórház átvilágítása: a Szent Lázár Megyei Kórháznál, a Szent Borbála Kórháznál, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnél vizsgálódnak a számvevők, akik egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy az érintett egészségügyi intézmények a költségvetési maradványt a jogszabályoknak megfelelően mutatták-e ki, de felmerülhet az ellenőrzésekben az esetleges év végi kifizetetlen szállítói állomány kezelésének ügye is. (MTI)