Álláshalmozók kora

Eredetileg a megyei biztosok díjazás nélkül látták volna el a feladatukat, de alig tíz nappal a kinevezésük után módosították a rájuk vonatkozó jogszabályt, így most akár a 748 ezer forintos helyettes államtitkári illetményre is igényt tarthatnak az újdonsült miniszteri biztosok.
 
Ágh Péter, Manninger Jenő és Nyitrai Zsolt fideszes képviselők a fő nyertesei az új posztoknak. Képviselői fizetésüket másod­állásban 224 ezer forinttal egészíthetik ki, s közel egymilliót keresnek.
 
Manninger Jenő és
 
Nyitrai Zsolt
 
A legjobban Lipők Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei biztos jár, akinek, miután tavaly kimaradt a parlamentből, pont 748 ezer forinttal emelkedhet a jövedelme. A többiek jelenleg is honatyák, így nekik ennél szerényebb mértékben nő a fizetésük, mivel ha megkapják a helyettes államtitkári bért, úgy a képviselői alapilletményük csökken. Mégis, tucatnyian közülük mindenképpen jobban járnak. Összesen kilencen – köztük Ágh Péter vasi, Nyitrai Zsolt hevesi vagy Manninger Jenő Zala megyei biztos – számíthatnak közel 224 ezres pluszra. Hárman közel újabb százezer forintot vághatnak zsebre havonta, míg a többieknek nem változik a bére - írja a lap. 

Mint ismert, bár a kormány nagy lendülettel hangoztatta, hogy felszámolja az álláshalmozás évtizedes gyakorlatát, a fenti példák, vagy éppen korábbi esetek is mutatják, nem igazán sikerült ez neki. A Jobbik kezdetektől fogva harcot indított a politikusbűnözés e formája ellen (például a polgármesteri álláshalmozás ellen), persze ez nem akadályozza meg a kormánypárti képviselőket a túlvállalásban...
 
Emlékezetes: januárban derült ki, hogy két helyről kap állami juttatást Tiffán Zsolt: a Fidesz országgyűlési képviselője egyben az Ős-Dráva Program miniszteri biztosa is, de igazi Sztahanov Bódi Gábor Miniszterelnökségen dolgozó helyettes államtitkár is, aki (tavaly decemberben derült ki) egyszerre 4 helyről kap fizetést, havonta nagyjából bruttó 2 millió 600 ezer forintot.