Balassa Péter: Valódi állatvédelem kell, benyújtottam a Tappancs 2023 program javaslatát

Balassa Péter: Valódi állatvédelem kell, benyújtottam a Tappancs 2023 program javaslatát

"Hazánkban az állatvédelem területén sok változtatásra, fejlesztésre és edukációra van szükség. A Jobbik-Konzervatívok ennek érdekében több, az állatvédelem különböző rétegében és szegmensében igyekszik megoldási javaslatokat tenni, melyek célja az állatok kímélete, a hatékony segítségnyújtás megteremtése annak érdekében, hogy egy magasabb szintű védelem jelenjen meg hazánkban"

- írja Facebook-bejegyzésében Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus által beadott határozati javaslat alapján a Tappancs 2023 program főbb pontjai az alábbiak:

  • Még idén szervezzen a Kormány nagyszabású, állami finanszírozású ivartalanítási akciót kutyák és macskák számára, bevonva az állatvédő szervezeteket.
  • Alakítson ki ösztönző rendszert a chippel való ellátás és az ivartalanítás kapcsán.
  • 2024. január 1-jétől felmenő rendszerben vezesse be a kötelező ivartalanítást azon kutyák számára, amelyek nem törzskönyvvel rendelkező tenyészállatok.
  • Indítson a médiában a kötelező chippezésről kampányt annak érdekében, hogy az állattartók tisztában legyenek ennek kötelező jellegével, külön kihangsúlyozva, hogy ez már a kölykökre is vonatkozik.
  • Biztosítson megfelelő költségvetési forrást az állatvédelmi szervezetek és működési engedéllyel rendelkező menhelyek részére, különös tekintettel a munkabérekre, továbbá adjon járulékmentességet ezen dolgozók számára.
  • Nyújtson be olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a közigazgatási bírság kiszabását akkor is, ha a jogsértés nemcsak emberi életet, testi épséget vagy egészséget sért vagy veszélyeztet, hanem kedvtelésből tartott állatét is.
  • Évi 20 órás keretben vezesse be az állatvédelmi oktatást az általános- és középiskolákban.
  • Fektessen nagyobb hangsúlyt a segítségre szoruló haszon- és vadon élő állatok állatmenhelyek általi befogadására.
  • Teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az állatvédő szervezetek állatmentési feladatokat ellátó járműveire legyen lehetőség figyelmeztető jelzést adó készüléket felszerelni és használni. Az állatvédelem nem pártkérdés, annak érdekében tett lépések mindannyiunk érdeke.

Ahogy Mahátma Gandhi megfogalmazta: „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik."

- fogalmaz posztjában Balassa.

A jobbikos politikus határozati javaslata ide kattintva olvasható el.