Kamuszámlák után még meg is jutalmazta magát a fideszes polgármester - lépett a bíróság

Megszüntette a munkaügyi bíróság a hajdú-bihar megyei Álmosd fideszes polgármesterének megbízatását.

A polgármester magánbulikat szervezett önkormányzati pénzből, 1,5 millió forintos előleget vett fel, testületi döntés nélkül 300 ezer forintos jutalmat adott magának, eszközöket vásárolt és legalább nyolc olyan rendezvény költségeit számolta el, amelyeket meg sem tartottak.

A falu első emberét egy 2016-os vizsgálat végén jelentették fel.

A politikus ellen tavaly áprilisban a jobbik képviselői, Kulcsár Gergely és Vértesi István is feljelentést tettek.

A két politikus akkori sajtótájékoztatóján kiderültek részletesebb információk is. 

2012 augusztusában a polgármester teljesítésigazolásával körülbelül 700 liter üdítőt és ásványvizet, 121 kg húst, továbbá 200 kg zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó kétszázezer forintos számlát fizetett ki készpénzben az önkormányzat „Település Találkozó Kölcsey” megjegyzéssel, azonban Álmosdon 2012-ben nem volt olyan rendezvény, ahol ilyen jellegű és mértékű fogyasztás történt volna.

Ehhez hasonlósan 2012 decemberében ugyanattól a vállalkozótól származó, szintén kétszázezer forintos számlát igazolt le a Köteles István szintén egy olyan rendezvényre, amelyről Álmosdon nem hallott senki.

Köteles István polgármester évek óta többszázezer forint mobiltelefon-használati költséget nem hajlandó kifizetni az önkormányzat részére.

Bár a képviselő-testület felhatalmazása nélkül a polgármester nem vállalhat egymillió forintnál nagyobb összegű kötelezettséget, Köteles mégis kétmilliós szerződést kötött az önkormányzat nevében a Presztízs Team Kft.-vel, hárommillió forint kifizetését pedig a Vesta-Invest Kft. részére engedélyezte informatikai eszközökért cserébe. A Vesta-Invest tulajdonosa ekkor Kincs Henrietta volt, aki a 2014-es országgyűlési választások idején Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kampányfőnöke volt.

Nem ő az egyetlen fideszes polgármester, akinek botrányai miatt kellett távoznia posztjáról a napokban: tegnap Kunbaja fideszes településvezetője önként mondott le, mert elege lett a támadásokból. Portálunk elsőként számolt be arról, hogy a politikus ellen vádat emelt az ügyészség költségvetési csalás miatt.