Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Sajó folyót, a kormány szerint semmi gond

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Sajó folyót, a kormány szerint semmi gond

Immáron hónapok óta szennyezi a Sajó vízét az egykori vasércbánya. A Sajó felső szakaszán már óriási pusztulásról számoltak be, a folyó húsz kilométeres szakaszán szinte kipusztult az élővilág. Szakértők szerint mire a szennyezés Magyarországra ér a szennyezés már nem mutatható ki.

A Siderit nevű vasércbányát 2008-ban zárták be Alsósajón (Nižná Slaná). Azonban február 24-e óta a Gabriella nevű tárolójából ömlik a jelentős mértékben szennyezett vas-oxid a Sajó folyó szlovákiai szakaszába. 

.

Orosz Örs szlovákiai magyar politikus a hétvégén már ökológiai katasztrófáról írt a saját közösségi oldalán, ahol képek tanúsága szerint rengeteg folyami rák és pisztráng teteme került elő a szennyezett folyóból.

„KIHALT AZ ÉLŐVILÁG a Sajó felső folyásán! Ez itt már nem a "legyintek" kategória. Ezért valakinek felelnie kell! Szomorúság, harag, düh, eszköztelenség... ezek most az érzéseim, de leginkább a csodálkozás, hogy ez hogyan a fenébe történhet meg" 

- írta Orosz Örs, aki nemrégiben azzal hívta fel a közvélemény figyelmét a szennyezésre, hogy a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium előtt szétlocsoltak 1000 liter szennyezett vizet a Sajóból. 

A minap a parlamentben is előkerült a Sajó folyó szennyezésének híre. Orbán Balázs államtitkár az egyik ellenzéki képviselő válaszára reagálva azt mondta, hogy Magyarországon nincs jele a szennyezésnek, de folyamatosan figyelik a folyó és egyes ivóvízbázisok vízminőségét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint mire a magyarországi határszelvénybe érkezik a víz, határérték feletti szennyezés már nem mutatható ki.

A szerkesztőségünkbe jutott felvételek szerint rendkívüli aggodalomra ad okot a folyó helyzete Alsósajónál. A szlovák környezetvédelmi felügyelet ugyan elrendelte az állami ércbánya-vállalattól a szennyeződés kiszűrését, sajnos ez azóta sem történt meg, miközben a szlovákiai politikusok egymásra mutogatnak felelősség-kérdésben.