Amelyik politikus titkolózik, az rejteget valamit

Az ellenzéki pártok ne csak ötleteljenek a korrupció elleni harcról, hanem cselekedjenek is.

Ilyen kezdeményezés például az a jobbikos javaslat is, hogy a parlamenti képviselők ne csak saját vagyonnyilatkozatukat tegyék nyilvánossá, hanem a velük egy háztartásban élőkét is. Ezeket egyébként eddig is el kellett készíteni, csupán nem volt kötelező nyilvánossá tenni, így azt nem is tették meg a honatyák. Pedig az elmúlt években több olyan hír is napvilágot látott, hogy kormánypárti képviselők a gyermekük vagy feleségük nevére íratták vagyonukat, így ők papíron nem mutattak gazdagodást a publikum felé.

Elég csak Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter esetére gondolni, akiről kiderült, hogy tízéves kisfia nevére íratott egy budai luxusingatlant, így az a botrányig nem szerepelt bevallásában.

Ugyan ezt a kezdeményezést egyik párt sem támogatta, a jobbikosok most ismét nyilvánossá tették saját és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatait, így ide kattintva bárki szabadon böngészhet a képviselők zsebében.

Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő keddi sajtótájékoztatóján közölte: azt várják a többi párttól, hogy ne csak ötleteljenek a korrupció elleni harcról, hanem cselekedjenek is, például első körben kövessék az ő példájukat, és töltsék fel az internetre a nyilatkozatokat.

Ellenkező esetben -érvelt Szilágyi- feltételezni lehet, hogy az adatokat azért nem hozzák nyilvánosságra, mert takargatnivalójuk van. Megjegyezte, hogy ehhez nem kell pártengedély, bárki szabadon feltöltheti az internetre az adatokat.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa továbbá emlékeztetett pártja további antikorrupciós javaslatára is, mint például a mentelmi jog és az elévülési idő eltörlésére, vagy arra, hogy a korrupciós bűncselekményt elkövető politikusat kétszeres büntetési tétellel sújtanák.