Amerika hangja – Párhuzamok 9/11 és 1/7 között a legfrissebb Bar!kádban

Pörzse Sándor: Az a csodálatos magyar értelmiség

Folyik a Nagy Értelmiségi Párbeszéd: egymás között, politikailag korrekten. Régen mi, srácok ezt magunk között úgy hívtuk: sz.rral kardozás, fejben. Tehát sehova nem jutunk. Pedig ahogy látjuk a nagyvilágban, a hívők nem tudják egymást meggyőzni sohasem, sajnos emberéletek árán sem.

Vona Gábor: Elköszönés

Most eljött az idő, amikor megköszönve a kedves Olvasók figyelmét, érdeklődését és visszajelzéseit, lezárjam ezt a rovatot. Küldetését betöltötte, feladatát elvégezte, és ahogy az mindig lenni szokott, a réginek a helyét át kell adnia az újnak. Mivel biztos vagyok abban, hogy ez az új jobb lesz, mint a régi, így mindezt nyugodtan és örömmel teszem. A szerkesztőséggel való egyeztetés révén egy új, színesebb és változatosabb oldal várja majd itt az érdeklődőt, amelyet nem egy ember, hanem hétről hétre vetésforgóban cserélődve közel egy tucat ember ír majd terveink szerint.

 

Kiaknázott lehetőségek

A közvetlen kapcsolat, a személyes találkozás a lényeg, ez fontos igazán az embereknek. Nem egy fényképen, plakáton, illetve egy képernyőn, újságoldalon megnyilvánuló, alig megközelíthető, szinte virtuális karakterre kíváncsiak, hanem a hús-vér emberre – vallja Dobó Zoltán, Tapolca tavaly októberben megválasztott polgármestere. A közel 16 ezres lélekszámú város jobbikos vezetője a közösség erejében látja a fejlődés lehetőségét, és ennek alapján kétféle embertípus különböztet meg: aki azt építi, illetve aki rombolja.

Amerika hangja

A 9/11 után 1/7. A 2001. szeptember 11-i World Trade Center, valamint a Pentagon elleni támadás szolgáltatott ürügyet az USA-nak, hogy megtámadja a terrorizmus elleni hadviselés jegyében Afganisztánt, majd Irakot. Az immár 14 éve tartó öldöklés eredménytelenségét mutatja, hogy szélsőségesek lemészárolták a Mohamed prófétáról több ízben gúnyrajzot közlő, ugyancsak szélsőséges nézeteket valló, párizsi székhelyű Charlie Hebdo hetilap tíz munkatársát.

Időzített atombomba robbant a „fekete csütörtökön”

Frankón. Svájci frankón! A svájci jegybank csütörtöki döntése atomcsapással ért fel a világ többi országában. Zuhanni kezdett minden fontos deviza értéke, magukkal rántva a többi gazdaság pénzét, így a mi forintunkat is. Na, de ki járt jól?

Jövő kontra jelen

A törvényalkotó január 1-jétől termékdíjjal sújtja a napelemeket. A környezetért aggódók rögtön felemelték szavukat, még a hallgatásba burkolózott korábbi szakállamtitkár, Illés Zoltán is megszólalt, aki szerint a kormány akadályozó tényezőként tekint a környezetvédelemre. Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy véli, a kormány a különböző intézményeket, eszközöket folyamatosan vonja ki a működésből. Ezzel kívánja megakadályozni, hogy a hatóságok és a civil szervezetek környezetvédelmi szempontok miatt meggátolják a Fidesz háttércégeinek nagy beruházásait.

A magyar nép nevében?” (1. rész)

160 – ennyi embert végeztek ki 1945 és 1948 között az úgynevezett népbírósági ítéletek következményeként. Most induló sorozatunkban történelmi adatokra, iratokra támaszkodva vesszük számba azokat a vérbírákat, akik a koncepciós perekben összesen 22 642 személy ellen hoztak elmarasztaló ítéletet. – A Bar!kád új cikksorozata.

Buda a török világ idején (1. rész)

1541-ben török kézre került Buda vára, hazánk három részre szakadt. A város feletti 145 éves török uralom jelentősen átalakította Buda arculatát. A Magyar Királyság központjának a hódító hatalom is óriási jelentőséget tulajdonított, a Buda központú tartomány élén álló pasa az egyik legkomolyabb méltóságnak számított a török hierarchiában.

Maderspach Viktor nyomában a Zsil völgyében

Az épített örökség már a múlté, de szerencsére a krónikák őrzik a vidék felvirágoztatóinak nevét. Mi pedig őrizzük annak a legendás embernek az emlékét, aki bizonyára más sorsot is választhatott volna magának 1916 őszén, de inkább lett a számunkra oly dicstelen XX. század egyik legnagyobb magyarja.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!