30 napos szükségállapot jön Csehországban

30 napos szükségállapot jön Csehországban

Csehországban csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány - jelentette be Andrej Babis leköszönő miniszterelnök csütörtökön a kormányülés szünetében.

A kormányfő a szükségállapot kihirdetését a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta.

A betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban

- mutatott rá Andrej Babis. A kormány rendkívüli ülésén új óvintézkedésekről is dönt, amelyeket szükségállapot nélkül nem lehetne bevezetni.

Kéthetes lezárás jön Szlovákiában

November 25-től, csütörtöktől két hétig tartó lockdown lép érvénybe Szlovákiában. Az iskolákat egyelőre nem zárják be - jelentette be Richard Sulík gazdasági miniszter a kormány szerdai döntését követően az Új Szó cikke szerint. A döntés értelmében az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak, a döntést tíz nap után fogja újraértékelni a szlovák kormány.

Cseh médiajelentések szerint a helyzet leginkább a morvaországi régiókban súlyos. Csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget szállítottak Prágába, mert Brünnben már nincs számukra hely.

A járvánnyal összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban: először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással egészen idén április közepéig. A hatályos törvények szerint a kormánynak a szükségállapot kihirdetéséről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely ezt jóváhagyja, de meg is szüntetheti.

Csehországban november eleje óta gyorsan emelkedik a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma. Kedden rekordszámú, majdnem 26 ezer új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések. A kórházakban jelenleg 5900 beteg van, közülük 850 állapota az orvosok szerint súlyos. Ezen a téren a legrosszabb helyzet márciusban volt, amikor 9500 embert kezeltek a kórházakban, közülük 2000-et az intenzív osztályokon. Orvosok szerint a mostani magas napi fertőzésszám a betegek számában mintegy két héten belül mutatkozik meg.

(MTI)