Hivatalos: a Fidesz a TELJES vidéki médiát uralma alá vonta

A Kisalföld, a Délmagyarország és a Bors is a Fidesz-propagandát fogja erősíteni. 

A talán legjobban Fidesz-közeli üzletemberként körberajzolható vállalkozó megvette a Lapcomot és annak médiatermékeit. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Fidesz a TELJES vidéki médiát uralja.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően ma aláírta Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, valamint a Lapcom eddigi tulajdonosa, a Radio Bridge Media Holdings Ltd. vezetősége az adásvételi szerződést, melynek keretében a Lapcom, illetve médiatermékei, a Bors című bulvárnapilap, valamint a Délmagyarország és a Kisalföld című megyei napilapok az Avalue Befektetési Kft.-hez, Vajna cégéhez kerülnek - írja a 24.hu.

A tranzakció zárásának feltétele, hogy a tulajdonszerzést a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezze. Ez azonban már tényleg csak formaságnak tűnik, miután idén nyáron a Médiatanács már előzetesen áldását adta az ügyletre (próbáltak volna nem így tenni).

A Lapcom fizetős nyomtatott termékeiből, a Bors című országos napilapból, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapokból naponta összesen 140 ezer példány fogy és több mint 650 ezer olvasójuk van. Digitális területen a kisalfold.hu, a delmagyar.hu és a borsonline.hu híroldalak együttesen naponta mintegy 170 ezer egyedi látogatót vonzanak. A Lapcom egyébként két nyomdával is rendelkezik, ezeknek Vajna a Lapcom tulajdonosaként ugyancsak a tulajdonosává válik.

Családban marad

Andy Vajna a felvásárlást egyébként annak az MKB Banknak a segítségével hajtja végre, melynek ma már többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc, az egykori felcsúti gázszerelőből lett polgármester-nagyvállalkozó-médiavállalkozó.

Az Avalue Befektetési Kft.-t egyébként közvetlenül az AV Investments Kft. tulajdonolja, ennek Vajna a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett Cinergi Pictures nevű cégen keresztül a tulajdonosa.

Vidéken eddig főleg Mészáros Lőrinc terjeszkedett. 2016 nyarán a felcsúti polgármester megszerezte a Pannon Lapok Társaságát, vagyis a megyei napilapok és online változataik többségét. Azóta a lapokat természetesen a legprimitívebb Fidesz-propaganda szolgálatába állították, egyben kormányzati hirdetésekkel alaposan ki is tömték őket.

A Mészáros birodalom és a mostani Andy Vajna féle terjeszkedés mellett július végén derült ki, hogy az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadása Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségébe került (a lapokat a Russmedia adja ki). Mint ismert, Heinrich Pecina korábban a Mediaworks tulajdonosa volt, mielőtt eladta volna azt Mészáros Lőrincnek.

Az iparági pletykák szerint állítólag Pecina Orbán akaratának megfelelően cselekedhet, vagyis nem véletlen, hogy a Russmedia megvételére a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB adott hitelt. 

Vagyis ezekre is Mészáros Lőrincék adtak pénzt.

Egyéb kérdés?