Merkel nyitott a melegházasság tárgyalására

A Der Spiegel tegnapi számában arról számolt be, hogy a német kancellár a Brigitte női magazin berlini rendezvényén viszont már lelkiismereti kérdésnek nevezte az azonos neműek közti frigyet.

Merkel felvetette, hogy le kell folytatni az erről szóló vitát és egy olyan szavazást tartani a Bundestagban, ahol nem lenne frakcióutasítás, és mindenki saját lelkiismerete szerint voksolhatna. Ez pedig kétségkívűl a melegházasság engedélyezését eredményezné. 

A kancellár már a CSU elnökével, Horst Seehoferrel is egyeztetett, azonban nem tudni, hogy a konzervatív párt vezetője hogyan vélekedik a kérdésről.

Angela Merkel két éve még határozottan kijelentette, hogy bár nincs baja az azonos neműek közötti kapcsolattal, a közöttük létrejövő életközösséget azonban semmiképp sem hívná házasságnak.

"Nem vagyok kirekesztő, de a házasság egy férfi és egy nő életközössége."

A választások közeledtével a felmérésben mutatott 80 százalékos támogatás azonban lehet meggyőzte a regnáló vezetőt.

A Zöldek, a szélsőbaloldali Linke, a liberális FDP és a kancellár bánatára a szociáldemokratáknak is kampánytémája lett a melegházasság engedélyezése. merkel sajnálatát fejezte ki, hogy a szocdemekkel való négy éves kormányzás alatt nem merült fel a téma.