Szemöldökráncolással súlyosbított ejnyebejnyét kaptak az angolok az Eb-döntős balhék miatt

Szemöldökráncolással súlyosbított ejnyebejnyét kaptak az angolok az Eb-döntős balhék miatt

Az angol labdarúgó-válogatottnak soron következő két, hazai pályán az európai szövetség (UEFA) égisze alatt játszott mérkőzését zárt kapuk mögött kell vívnia a nyári Európa-bajnokság fináléja során történt szurkolói zavargások miatt. Az UEFA hétfői bejelentése szerint a két zárt kapus összecsapásból egyet kétéves időtartamra felfüggesztenek, emellett az angol szövetségnek (FA) 100 ezer eurós (több mint 36 millió forintos) büntetést kell fizetnie.

A július 11-i londoni angol–olasz finálé előtt a belépővel nem rendelkező szurkolók összecsaptak egymással és a rendfenntartókkal, majd áttörték a biztonsági kordonokat és legalább százan benyomultak a Wembley lelátóira. A rendőrök közül 19-en megsérültek, és az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe.

A meccset megelőzően a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig a pályára futott a találkozó alatt.

A dánok elleni elődöntő miatt az FA-t már a torna után 30 ezer euróra büntették, mivel a drukkerek ugyancsak megzavarták az ellenfél himnuszát, pirotechnikai eszközöket használtak, és többször is lézerfénnyel zavarták a dán kapus Kasper Schmeichelt.

A finálé rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult, a hosszabbításban nem született gól, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik 1968 után lettek ismét Európa-bajnokok.

(MTI)