Ángyán József: Az államfőnek le kell mondania

Ángyán József: Az államfőnek le kell mondania

A professzor szerint Sulyok Tamásnak távoznia kell, bár lemondását illetően meglehetősen szkeptikus.

Ha Sulyok Tamás földszerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletben működött közre, akkor törvénysértést követett el – fejtette ki a 24.hu-nak adott interjúban Ángyán József professzor, egykori agrárállamtitkár, aki a hazai termőföldtulajdonnak az Orbán-kormányok alatt kialakított tragikus állapotáról beszélt.

Sulyok Tamás köztársasági elnöknek még ügyvédként, a 90-es években különböző földügyletekben közreműködhetett,

Legalábbis ezt állítja Dobrev Klára DK-s politikus. Dobrev azzal vádolta meg az államfőt, hogy a földmaffia részeként termőföldek külföldieknek történő átjátszásában vett részt.

Ángyán József szerint nem igaz Sulyok védekezése, miszerint az ügyvédi tevékenysége során „mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el”. A napvilágra került szerződések egyértelműen a jogszabályi kiskapuk kihasználását célozhatták, és annak a törvényi tilalomnak kijátszására irányulhattak, mely megtiltotta a külföldiek magyarországi földszerzését.

Ángyán József szerint a kérdés számára „csupán” az, hogy tudhatott-e Sulyok arról, hogy osztrák ügyfelei ilyen zsebszerződést kötöttek cégük ügyvezetőjével, és végső soron ügyvédként tudatosan járult-e hozzá, hogy magyar termőföldek osztrák tulajdonba kerüljenek?

Majd válaszolt is saját kételyeire:

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy a neves jogász, a tapasztalt ügyvéd, az érintett osztrák cég, majd annak jogutóda magyarországi kézbesítési képviselője, egyben 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul ne tudott volna osztrák ügyfelei korábbi kapcsolódó földügyi szerződéséről, vagy hogy ne ismerte volna fel, hogy miben vesz részt.”

Bár Ángyán József szkeptikus abban, hogy Sulyok valóban meghozza-e a politikai döntést, és lemond. Kövér László házelnök kitűzte az időpontot, amikor Sulyok államfői pozíciója megfosztásának kérdésében fog tárgyalni a Parlament. Május 31-én, este 8 órakor lesz a rendkívüli ülés, amelyre a kétharmados kormánypárti többség azonban nem fog elmenni. Úgyhogy az államfő egyelőre biztosan a helyén marad.

(Címlapkép: A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök beszél az Andrzej Duda lengyel államfővel a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Ószandecen (Stary Sacz) 2024. március 22-én. MTI/Sándor-palota/Érdi Róbert)