Tényleg 18,3 Celsius-fokot mértek egy antarktiszi kutatóállomáson

Tényleg 18,3 Celsius-fokot mértek egy antarktiszi kutatóállomáson

Megerősítette a Meteorológiai Világszervezet (WMO), hogy 18,3 Celsius-fokkal melegrekordot mértek tavaly februárban egy antarktiszi kutatóállomáson.

Eszerint az Esperanza nevű argentin kutatóállomáson 2020. február 6-án napközben a hőmérséklet magasabbra emelkedett, mint bármikor a mérések 1961-es kezdete óta. A korábbi rekordmeleget 2015. március 24-én mérték 17,5 fokkal.

A világszervezet ugyanakkor nem hitelesítette a 20,75 Celsius-fokos hőmérsékleti rekordot, amelyet a Seymour-szigeten lévő brazil kutatóállomáson regisztrálták február 9-én. A WMO rámutatott, hogy a Seymour-szigeti kutatóállomás a permafroszt megfigyelésére szakosodott, amely nem rendelkezik kellően precíz eszközökkel a levegő hőmérsékletének mérésére.

A brazil kutatók, akik három naponként gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő mérőállamásokról, akkor "hihetetlennek és abnormálisnak" nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet.

Carlos Schaefer brazil kutató elmondta, hogy a Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton, amelynek a Seymour is tagja, az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket jegyezte fel. A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet.

Az Antarktiszi-félsziget a világ legjobban felmelegedő térségei közé tartozik, az elmúlt 50 évben csaknem három fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet - állapította meg pénteki közleményében Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára. A félsziget északnyugati csúcsa közel van Dél-Amerikához.