Négy antifa aktivistát vettek őrizetbe eddig a budapesti utcai támadások ügyében

Négy antifa aktivistát vettek őrizetbe eddig a budapesti utcai támadások ügyében

Két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt vett őrizetbe a rendőrség eddig annak a társaságnak a tagjai közül, amely a gyanú szerint a napokban viperákkál, boxerekkel és más eszközökkel támadott meg embereket Budapest közterületein

- közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján.

A támadásokat hét-nyolc ember követte el, de a társaságnak vélhetőleg tíz-tizenöt tagja lehet, a többiek azonosítása, felkutatása még tart, ehhez a külföldi társhatóságokkal és a magyar titkosszolgálatokkal is felvette a kapcsolatot a magyar rendőrség.

Nyerges Béla, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője elmondta: adataik szerint az elkövetők négy támadást hajtottak végre a napokban Budapesten, ezeknek nyolc sértettjük van, vannak közöttük olyanok is, akik súlyosan megsérültek.

A támadók először február 9-én a Fővám téren sétáló három lengyel turistára rontottak minden előzmény nélkül. A szemtanuk szerint 7-8 fős feketébe öltözött anitfasiszták viperákkal ütötték a lengyeleket, majd elfutottak. Másnap a 11. kerületben, Gazdagréten egy munkába tartó férfit támadtak meg csoportosan. A nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett férfit nemcsak viperákkal ütlegeltek, hanem rugdosták, végül gázsprayvel is lefújták. Még ugyanazon a napon, február 10-én az 5. kerületi Bank utcában újabb támadás történt.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/hB5eeE5OkfI.jpg?itok=S2CK3qs1","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=hB5eeE5OkfI&ab_channel=ilite","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A rendőrök végül szombaton délután a 6. kerületben fogtak el három embert, akik egy taxiban ültek.

A német férfinél és nőnél, valamint az olasz nőnél megtalálták a viperát, a kalapácsot az ólommal bélelt kesztyűt és a gázsprayt. Rajtuk keresztül eljutottak egy magyar nőhöz, akit szintén elfogtak. A bűnbanda tagjai mindent tagadtak a kihallgatásukon. A külföldiek egyáltalán nem együttműködőek, semmilyen kérdésre sem válaszolnak. A rendőrök közösség tagja elleni erőszak miatt indított eljárást az ügyben, és most azon dolgoznak, hogy a banda többi tagját is minél hamarabb elfogják.

Nyerges Béla alezredes beszámolt arról, hogy a történtek után azonnal létrehoztak egy nagyobb vizsgálócsoportot, amelynek első feladata az volt, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a támadások között. Ez arra az eredményre vezetett, hogy az áldozatok valamennyien terepszínű vagy fekete ruházatot, esetleg bakancsot viseltek, az elkövetők pedig a támadások előtt követték, figyelték a sértetteket.

Az őrizetbe vett német és olasz állampolgár nem működik együtt a vizsgálatban, nem hajlandó kommunikálni a nyomozókkal, de tagadják az érintettségüket. Tagadja részvételét az őrizetbe vett magyar nő is.

A gyanúsítottak letartóztatásáról várhatóan kedden dönt a bíróság - közöle Nyerges Béla alezredes.

(MTI)