Megérkezett az iPhone 8 és az új szupertelefon, az iPhone X

Mutatjuk, hogy milyen eszközök debütáltak Kaliforniában.

Az Apple egy kellemesen könnyed 5 órás show keretein belül mutatta be új csúcstermékeit, a középpontban természetesen az új iPhone volt, amiből ugye kaptunk kapásból kettőt is. Bemutatták a széria következő, 8-as számot viselő darabját, de megérkezett a jubileumi X is. Tim Cook szerint ez a legfontosabb telefon az első iPhone óta.

iPhone X

Ez az idei szupertelefon (vagy a Samsung Galaxy S8 vagy a Note 8 vagy...kinek mi). Az Apple részéről szükség volt valami újdonságra, hogy lépést tartson a konkurenciával, így nem volt elég odatenni egy sima 8-ast néhány apró újítással, kellett valami, ami üt. Az X akár üthetett is volna, ha nem szivárognak ki a bemutató előtt a képességei, plusz ha lennének meglepően innovatív fejlesztései.

Ne úgy kérjük a boltban, hogy kérek egy ájfón ikszet

Az X az iPhone tizedik, jubileumi kiadása, tehát valójában úgy kell kiejteni a nevét, hogy ájfón ten.

Az X-nél peremtől peremig tart a kijelző – de azért van egy nagyon vékony sáv – viszont alapvetően ilyet még nem láttunk. A Galaxy S8 és a hajlított képernyője kicsit hasonlít rá, de ott felül és alul is van egy komolyabb perem rész, plusz ugye az Apple terméke nem ívelt. Fizikai home gomb természetesen már nincs az X-en, helyette alulról felfelé kell húzni az ujjunkat a kijelzőn. Ezzel szemben az oldalgomb nagyobb lett, mint volt.

A kijelző 5,8 colos OLED, 2436x1125 pixellel. Ujjlenyomat-olvasó már nincs, ebben szintet lépett az Apple: elég ránéznünk a telefonra, hogy feloldjuk a zárat, az arcfelismerést neurális processzorral támogatják. „Majd jól kinyomtatják a képem a fészbukról és ellopják a telefonom” - nem, a telefon speciális, infravörös szenzort használ, hogy érzékelje arcunkat, így fotóval nem lehet átverni, ráadásul sötétben is felismer minket. Másodpercenként 600 milliárd műveletet fog elvégezni a neurális csip. Azt viszont az Apple is elismerte, hogy egy az egymillióhoz azért van esély arra, hogy valaki más fel tudja oldani a készülékünket, de alapvetően pontos rendszer lesz a Face ID. Az ujjlenyomatos verzió (Touch ID) még csak egy az ötvenezerhez arányt tudott hozni ebben a tekintetben. Az Apple Pay tárcát is feloldhatjuk arcunkkal, ha telefonnal akarunk fizetni a boltban. Elvileg akkor is felismer, ha szemüveg van rajtunk.

Úszunk az emojikban

A FaceID arra is jó, hogy új szintre emeljük a vicces/viccesnek szánt szelfik készítését. Az Animoji funkció lehetővé teszi, hogy a saját arckifejezéseinkből készítsünk hangulatjeleket. Ráadásul a Snapchat megkapja az új AR-szűrőt, így ha egy kölyökkutya képét akarjuk az arcunkra tenni, akkor az minden eddiginél tökéletesebb maszkként fog funkcionálni.

Egyéb finomságok

Üvegborítás van mindenütt, ami víz- és porálló. Kicsit sok mindent toltak a felső részre: előlapi kamera, infravörös kamera, pontkivetítő, közelségérzékelő, mikrofon és hangszóró.

A dupla hátsó kamerák elrendezését úgy változtatták, hogy álló helyzetben egymás alatt vannak, eddig egymás mellett voltak. 12 megapixel, duális optikai képstabilizátor (Dual OIS), a fő kamera f/1.8-as rekeszértékű, a zoomkamera f/2.4-es. A vaku nem frissült, a kéttónusú, négy ledes technika maradt (Qaud-LED True Tone).

A mobilnetet LTE Advanced hálózaton tolhatjuk, a telefont A11 Bionic hat magos processzor működteti. Az akkumulátor 2 órával tovább bírja, mint az iPhone 7 és vezeték nélkül is tölthető. Az AirPower kompatibilis a Watch 3-al és az AirPoddal is.

iPhone 8

A szám szerint következő kiadásban is hat magos A11 Bionic processzor dübörög, kettő közülük 25 százalékkal erősebb a tavalyi A10-esnél, a négy, energiával kiválóan bánó mag 70 százalékkal jobb a korábbinál. Az új grafikus csip 30 százalékkal erősebb, mint az azt megelőző, ráadásul feleannyi árammal működik.

Ez a készülék továbbra is egy kamerás, de már van optikai képstabilizátora. Az iPhone 8 Plus kamerája is rosszabb lesz az iPhone X-nél, de ez már dupla. Videózni 4K-ban 60 fps minőségen lehet.

Ami egészen izgalmas, hogy a dupla kamera képes lesz a kiterjesztett valóság kezelésére is, gyorsan meg is mutatták ezt a Directive Games nevű játékon, ami brutál jól nézett ki a Youtube live közvetítésen. Olyat tud, hogy ha kiválasztasz például egy asztalt, akkor a telefon a digitális terepet tökéletesen ráhelyezi virtuális világként.

Árak

Az iPhone X, ahogy korábban hallani lehetett 999 dollárba fog kerülni. Ezt meg is erősítették. Itthon 379 ezer forintról fog indulni (na jó, 380 ezer), de ha 256 Gb-s verziót akarunk akkor már 436 ezernél járnak a költségek. Az iPhone 8 egy picit kerekítve 265 ezer forintról startol, a Plus kis híján 304 ezer.

Csak telefonokat mutattak be?

Jogos a kérdés, nem.

Az Apple TV sokkal izmosabb lesz, 199 dollárért már 4K felbontáson és HDR-ben is nézhetjük a filmeket. A bejelentés szerint sikerült is megegyezniük a stúdiókkal erről a minőségről. Kedveskednek a felhasználóknak: ha megvettél egy filmet HD-ben, akkor megnézheted 4K-ban is.

Frissült az Apple Watch is, tettek bele LTE-t, így innentől kezdve, ha olyan embereket látunk az utcákon, akik a csuklójukkal kiabálnak, akkor ők éppen telefonálnak. Az AirPods összeköthető az órával, így akár lehet ezt diszkréten is csinálni, de zenét is hallgathatunk rajta.

Órával telefonálni mi? Hagyjatok a hülyeségetekkel

Tényleg lehetséges, mert az óra kijelzője antennaként is funkcionál.

Elvileg 18 órát bír az aksija, négyszáz dollárért már vihetjük is a Series 3 verziót, Watch OS 4 operációs rendszerrel. Még azt is képes lesz megmutatni, ha szívritmus-zavar áll fenn a viselőjénél, plusz tele lesz edzéssel kapcsolatos applikációkkal.

Adalék apróság: az új rendszer, az iOS 11 szeptember 19-én jelenik meg.

A Samsung azért még odaszúrt egyet

A Galaxy Note 8 is csak előrendelői fázisban van, de az Apple-show előtt a Samsung bejelentette, hogy a Note 9 olyat tud majd, amit eddig még egyetlen mobil sem. A szöuli sajtótájékoztató szerint a jövő évi csúcskészülék összehajlítható lesz.

Nekünk már csak egy kérdésünk maradt így a végére: ki fogja megvenni az iPhone 8-at? Túl sok újítás nincs benne a 7-hez képest, ráadásul itt az X.