Április 4., a megünnepeltetett megszállás

Fekete autó, katonai parádé, langyos sör, hideg virsli. Így ünnepeltették velünk április 4-et.

A tankönyvekben sokáig felszabadulásként ünnepeltetett esemény évtizedekig meghatározó ünnep volt országszerte. 1965-ig évente megrendezett katonai díszszemlével (utána már csak ötévente kellett végigszenvedni a szovjet hadiipar csodáit), később, a rendszer kvázi felpuhulásával - a kádári krumplileves koordináta-rendszerének megfelelően - inkább már mint családi esemény, és igen, mint munkaszüneti nap tette elviselhetővé ezt a napot.

Már akinek. A "felszabadulást" éltető transzparensek, vagy bárgyú és finoman szólva sem szofisztikált jelszavak alatt vonuló iskolások szó szoros értelemben is elszenvedői voltak a szovjet megszállásnak, egészen 1989-ig, amikor utoljára rendezték meg a "Magyarország felszabadítását". A Minisztertanácsa április 4-ét végül 1989-ben törölte Magyarország nemzeti ünnepei közül. Az 1991. évi VIII. törvény törölte véglegesen a nemzeti ünnepek közül.

Az évfordulóra emlékezve ezúttal a Fortepan képeiből válogattunk, amelyek az MTI, a Magyar Rendőr, vagy az egyszerű résztvevők fényképein keresztül mutatják be a megszállás kötelező ünnepének pillanatait.