Duplaannyian bíznak az aranybefektetésben tavaly óta az infláció ellenszereként

Duplaannyian bíznak az aranybefektetésben tavaly óta az infláció ellenszereként

Az aranylázban megjelent egy új vásárlói réteg is: az Y-generációs fiatalok már hosszú távú befektetésként vásárolnak aranyékszereket.

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első felében, így júniusra az értékesítés meghaladta az egymilliárd forintot - közölte a BÁV Zálog hétfőn.

A közlemény szerint az aranyékszerek népszerűsége is töretlen: az előző évhez képest kétszer annyi ékszert vásároltak a társaságtól.

A magas infláció, a szomszédban dúló háború, a forint árfolyamának gyengülése egyre nagyobb keresletet generál a nemesfém iránt 

- magyarázták.

Az eddig idén eladott 51 kilogramm aranytömbből a legkisebb, 5 grammos kiszerelésből vásároltak a legtöbbet - jelezték, utalva arra, hogy ez a kisbefektetők érdeklődésének növekedését mutatja. Ez a hozzávetőleg 125 ezer forintos tömb mindig is népszerű volt - tették hozzá.

Ugyanakkor az árbevételt tekintve a legnagyobb, a 100 grammos kiszerelés vezeti a sort, mivel a forgalom 45 százalékát ez a 2,3 millió forintba kerülő aranytömb adta.

A zálogház tájékoztatott arról, hogy idén több hullámban is vásárolták az aranytömböket: a januári erős forgalom után az szja-visszatérítés hozott élénk keresletet, majd február végén, az ukrán háború kitörését követően, napok alatt kapkodták el a meglévő készleteket.

Az új szállítmányok megérkezéséig a zálogfiókokban az ár-érték arányban kedvezőbb, használt aranyékszerek felvásárlása indult el.

Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója a közleményben megjegyezte, hogy az ékszereket nem csupán a befektetési célú aranytömb helyett vásárolják, a fiókokban egy új vásárlói réteg is megjelent:

túlnyomó többségben az Y-generációhoz, azaz a 23-34 éves korosztályhoz tartozó fiatalok hosszú távú befektetésként vásárolnak ékszereket.