Hazánk után Ciprus és Málta is nagyot bukhat a letelepedési kötvényprogrammal

Hazánk után Ciprus és Málta is nagyot bukhat a letelepedési kötvényprogrammal

Az aranyútlevél, illetve vízum programok, amelyek keretében egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe, nincs összhangban a tagállamok közötti őszinte együttműködés elvével.

- olvasható abban a közleményben, amit az Európai Bizottság szóvivője írt annak kapcsán, hogy a testület kötelezettségszegési eljárást indított két uniós tagország, Ciprus és Málta ellen az úgynevezett aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt.

Ennek volt a "magyar változata" az uniós szintén is sokat bírált letelepedési kötvénycsomag.

Az Európai Bizottság szerint az ilyesfajta programok az EU egészére vannak hatással, mert a dokumentumok megvásárlója automatikusan uniós állampolgár lesz, és élvezi az ezzel járó összes társadalmi és politikai jogot. A testület szerint, az EU-s állampolgárság "befektetés" útján történő megszerzése - az érintett tagállammal való tényleges kapcsolat nélkül - aláássa az uniós állampolgárság lényegét.

A ciprusi kormány múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti aranyútlevél programját, amit 2013-ban vezettek be, hogy enyhítsék a 2008-as pénzügyi válság negatív hatásait az országban. Az Európai Unió már többször felhívta Ciprus figyelmét, hogy az útlevélprogram növelte a korrupciót az adócsalást és a pénzmosási tevékenységeket a szigetországban.

A bizottság pénteken Bulgáriát is felszólította, hogy adjon felvilágosítást az országban működő hasonló rendszerekről.

Az Orbán-kormány 2013-ban indított bevándorlási programot letelepedési államkötvények kibocsátásával, amelynek keretében 19 855 külföldi, az Európai Unión kívüli - köztük súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő - személyek is érdemi ellenőrzés nélkül jutottak magyarországi letelepedési engedélyhez. 

Az ügylet nyomán hazánk 1 666 millió euróhoz (mintegy 514 milliárd forinthoz) jutott a kötvények értékesítése révén, de több mint 120 milliárd forintot kell idén visszafizetnünk.

A letelepedési kötvény-biznisz egyik legfőbb haszonélvezője a Fideszhez és a frakcióhoz több szálon is kötődő Kosik Kristóf ügyvédi iroda volt. Az Index információi szerint pedig a kötvényprogramot kezdeményező Rogán Antalt is képviselték egy perben. De Kosik irodája dolgozott emellett Habony Árpádnak is. Ő vásárolta meg a 888.hu domain nevet, és az iroda dolgozói képviselték ügyvédként a fideszes médiabirodalomhoz tartozó Ripostot és az azóta megszűnt Magyar Időket is.