40-50 százalékos éttermi áremelkedés is jöhet nyár elején a hatósági ár lejárta után

40-50 százalékos éttermi áremelkedés is jöhet nyár elején a hatósági ár lejárta után

Eddig sem hárították át az indokolt mértékben az áremeléseket az éttermekben a fogyasztókra – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László a Világgazdaságnak.

Az ipartestület elnöke úgy látja, hogy akár 40-50 százalékos éttermi áremelkedés is indokoltnak tűnik nyár elejére az üzemanyagár sapka esetleges megszüntetése és az ezzel járó költségnövekedések miatt.

Eddig mindenki ellenáll az áremelési kényszernek, mert nem akarják kockáztatni a forgalmukat, azonban a 25-30 százalékos emelésre valószínűleg rákényszerülnek, különben tönkremennek.

Kovács szerint az elmúlt két évben felhalmozódott annyi lakossági megtakarítás, ami elég fedezetet képes biztosítani a fogyasztási szint fenntartásához, mivel a korlátozások utáni időszakban az emberek igyekeznek a lehetőségeikhez mérten jól érezni magukat, így szívesen költekeznek.

Az viszont már az iparkamara elnöke szerint is kérdés, hogy a háború hatásai – a megcsappanó ukrán gabona- és takarmánynövény-export, az esetleg elzáródó orosz gázcsapok, az akadozó acéltermelés – nyomán elkerülhetetlenné váló, az élet minden területén jelentkező drágulás mekkora mértékben fogja majd vissza a fogyasztást. Példaként egy családi ebédet említett, ami a jelenleg egy négytagú asztaltársaságnál nagyjából 15-20 ezer forintba kerül, ezért pedig nem fognak 25-30 ezer forintot kifizetni, még akkor sem, ha a jóval nagyobb végszámlán a vendéglős egy forinttal sem keres többet.

„A nyár vízválasztó lehet az idén, fontos lenne belföldön tartani a turistákat, hogy ne külföldre vigyék a pénzüket, hanem tartsák életben a vendéglátóipart”

– fogalmazott Kovács László.

Az ipartestület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátástól függ közvetlenül és közvetve – családtagokkal együtt – félmillió ember megélhetése, ezért fontos volna a korábbiakhoz hasonlóan sikeres turisztikai kampányokkal itthon tartani a belföldi vendégeket.