Árrobbanós teraszozás, zsebbenyúlós éttermezés

Árrobbanós teraszozás, zsebbenyúlós éttermezés

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfoliónak megerősítette, a dráguló élelmiszereket a vendéglátóegységek beleépítik majd áraikba, így a vendégek becslések szerint akár 10-15 százalékkal magasabb összegre is számíthatnak a járvány előtti időszakhoz képest. Az elnök elmondta, kénytelen az áremelésre, azonban nem a vendéglátóipar elmaradt féléves hasznát próbálják majd kompenzálni. Aláhúzta, a húspiacon 25 százalékos áremelés várható a takarmányárak növekedése miatt.

Kovács szerint, ha az időjárás is engedi, az emberek valószínűleg megrohamozzák majd a teraszokat, azonban a kereslet nem lesz tartós amellett, hogy a költési szándék is alábbhagyhat.

A munkabérek kapcsán az elnök közölte, mivel az elmúlt félévnek jelentős elszívó hatása volt. A leépítések miatt sokan másik munkát kerestek, ők pedig hozzászokhattak új bérükhöz, új feltételekhez, amiket nem szeretnének kockáztatni a jövőben. Kovács aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, miszerint nehézkessé válhat a személyzet betöltése, amikor már beltéren is fogadhatnak majd vendégeket.

Fontos lenne, hogy nyugati országokhoz képest előbb nyissunk, mert fennáll a veszélye, hogy előbb szippantják el az alkalmas munkaerőt

– mondta a portálnak kiemelve, a korlátozó intézkedéseket a szektor elfogadta, a járványügyi szakemberek véleményét pedig nem kérdőjelezik meg. S ugyan kaptak támogatást a munkahelyek megtartására, az elszenvedők kárpótlásban azonban nem részesültek. Több szakmai szervezet támogatásával levelet küldtek a törvényhozók számára, ők azonban erre nem reagáltak.

Kovács úgy véli, a tíz millió forintos újrakezdési kamatmentes kölcsön ugyan jó, sokak számára mégsem elég.