Árstop helyett az áfa csökkentését javasolja a KISOSZ

Árstop helyett az áfa csökkentését javasolja a KISOSZ

Van egy félelmünk, hogy ezentúl ez már így lesz? Korábban az üzemanyagoknál, most néhány élelmiszernél, de ha a járvány miatt akadozna az ellátás, akkor több terméknél is vissza térünk a rögzített árrendszerhez?

Így értékelte az Alfahírnek a kormány döntését, hogy február 1-jétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke.

Antalffy Gábor szerint már most problémát jelenthet, a korábban magasabb áron beszerzett termékek kvázi leértékelése, de a szakmai érdekképviselet jelezte, még az sem tudható, hogy miként lesz majd megoldható egy ilyen szintű kormányzati beavatkozás.

Nem voltunk erre felkészülve sem a kereskedőként, sem pedig beszállítóként

- tette hozzá.

A KISOSZ ügyvezetője szerint alapvetően más helyzetet eredményezett az üzemanyagárak hasonló módon történő befagyasztása. 

Az egy viszonylag egyszerű történet volt, mert egyfajta termék, meghatározott ár, és azonos beszerzési forrás jellemezte. Tehát könnyű volt végrehajtani és még könnyebb ellenőrizni. Azonban az élelmiszereknél ez a fajta végrehajtás és ellenőrzés sokkal bonyolultabb feladat lesz

- fogalmazott a KISOSZ elnöke.

Antalfy Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen az imént felsorolt érvek miatt lengyel mintára inkább az áfa csökkentése lehetne a hatékonyabb intézkedés.

Mi biztos, hogy nem ezt javasoltuk volna. A jóbarátunknak tekintett lengyelek a termékek adótartalmát csökkentik és a kármentésnek ez valószínűleg járhatóbb útja lenne nálunk is. De volt is már itthon hasonlóra precedens, amikor a kormány a pandémia idején az alapvető élelmiszerek árát és az éttermekből házhoz szállított ételek áfájához nyúltak. Tehát a jelenlegi kormány is hozzá nyúlt már az áfa mértékéhez

- hangsúlyozta Antalffy Gábor, a KISOSZ elnöke.

A kormányzati árstop kérdésében kerestük még a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséget (MNKSZ) és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetséget (FÉSZ). Későbbre ígértek tájékoztatást.