Az Artisjus bírósághoz fordul, mert a Vajna-tévé nem fizet jogdíjakat

Ejnye.

Az Artisjus szedi be a zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat, és ők fizetnek aztán a zeneszerzőknek és szövegíróknak. A kereskedelmi tévék nem átalánydíjat fizetnek nekik, hanem bevételeik egy bizonyos százaléka után kell hozzájáruljanak a jogdíjalaphoz. Ehhez azonban adatszolgáltatási kötelezettségük van a negyedéves bevételeikről, illetve a műsoraikban lejátszott zenékről. Az Artisjus így számítja ki a fizetendő jogdíj mértékét.

A TV2 Csoport viszont elmulasztotta elküldeni a szükséges adatokat, majd ezt több egyeztetési kísérlet és felszólítás után sem pótoltál. Az Artisjus azt tervezi, hogy heteken belül a bírósághoz fordul.

Bár a jogdíj összege üzleti titoknak minősül, az Artisjus éves jelentéséből kiderül, hogy 2016-ban az összes jogdíjbevétel közel negyede, 4,1 milliárd forint folyt be a sugárzási és kábeltelevíziós bevételek címén.

A TV2 Csoport csatornái kívül a Galaxy TV és a Story 5 TV esetében sem járt sikerrel az adategyeztetés. esetükben is bírósághoz fog fordulni az Artisjus.