Ásotthalmon csírájában fojtanák el a korrupciót, ha az állam hagyná

Takarékosabbá és átláthatóvá tennék a közbeszerzéseket Ásotthalmon, de ez nem mindenkinek tetszik.

Ásotthalom képviselő-testülete a település polgármesterének javaslatára úgy döntött, hogy a jövőben értékhatártól függetlenül nyílttá tennék az összes közbeszerzési eljárást. Toroczkai László bízik abban, hogy példájukat más települések is követni fogják.

Kitért továbbá arra, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint csak bizonyos értékhatár fölött lehet nyílt közbeszerzési pályázatot kiírni. Építési beruházások esetében 100 millió forint az a határ, mely esetében egyfajta hibrid megoldás már alkalmazható, a teljesen nyílt közbeszerzési eljárásra azonban csak 500 millió forint fölött van lehetőség, a kisebb értékű beruházásoknál a korrupció melegágyának tekinthető meghívásos pályázatot kell lefolytatni.

Toroczkai László szerint sokkal átláthatóbb és takarékosabb lenne mind az állam, mind a települések számára, ha csak nyílt közbeszerzési eljárásokat írnának ki.

Ásotthalmon most kezdődne el a helyi sportcsarnok felújításának 16 millió forint összértékű első üteme. A település az átláthatóság jegyében nyílt közbeszerzési eljárás keretében szerette volna a beruházást lebonyolítani, ám ezt a Közbeszerzési Hatóság nem engedélyezte. Hosszas huzavona után annyit sikerült kiharcolniuk, hogy a 100 millió forintos érték fölött használatos hibrid megoldást alkalmazhatják, így legalább a Közbeszerzési Hatóság honlapjára felkerülhetett a kiírás, melyre három nap alatt húsz cég jelentkezett – számolt be az esetről a település vezetője.

Az eset a településvezető álláspontja szerint bizonyítja, hogy a magyar vállalkozók „szomjaznak” a munkákra, ez azonban manapság csak egy szűk kör számára adott, ugyanis még a nagy összegű beruházások esetében is mindig ugyanazok a cégek nyerik meg a kiírásokat. Toroczkai László a jelenlegi szabályozás átgondolását várja az Országgyűléstől.

Egyetlen korrupció-gyanús esetet sem jelentettek Ásotthalmon

A Velencei Köztársaságban alkalmazott módszer mintájára fél évvel ezelőtt egy „ötletdoboz” került kihelyezésre Ásotthalom művelődési haza elé. Ebben várják anonim módon a lakosságtól többek között a korrupció-gyanús esetek bejelentését is. A művelődési ház igazgatója a képviselő-testület előtt bontja fel a láda tartalmát – mondta Toroczkai László, majd hozzátette: büszke vagyok arra, hogy eddig egyetlen bejelentés sem érkezett.