Morvai: ezért nem követtek el bűncselekményt az illegális határsértőket elfogó mezőőrök

Libsi hiszti vs. jogászi szakvélemény. 

A liberálisoknál az verte ki a biztosítékot, hogy Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere megosztott a Facebookon néhány fotót elfogott illegális határsértőkről, akik egy tanyára akartak betörni. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke "kényszerítés és önbíráskodás" miatt tett feljelentést az ügyben. 

Morvai Krisztina hétfői közleményében azonba részletesen cáfolja a vádakat. Az EP-képviselő három pontban foglalja össze, miért nem követtek el bűncselekményt a mezőőrök. 

1. A Büntető Törvénykönyv 352/A§ (1) bekezdése szerint "

Aki Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." (Határzár tiltottátlépésének bűncselekménye)


illeve:Btk 352/B  (1) bekezdés:

"Aki az államhatárrendjének védelmét biztosító létesítményt,illetve eszközt megsemmisíti vagy megrongálja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." (Határzár megrongálásának bűncselekménye)

A tanyára való behatolási kísérlet büntetőjogi megítélése:

Btk 221§(2) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakó vagy azzal rendelkező akarata ellenére vagy megtévesztéssel
(...)
d, csoportosan bemegy vagy ott bent marad. (Magánlaksértés bűncselekménye)

2. A Büntetőeljárási törvény 127§ (3) bekezdése értelmében

"A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni".

3. Annak alátámasztására,, hogy ezt az állampolgári jogkört (a tettenért bűnelkövető elfogását) tágan kell értelmezni ezt a jogesetet (Büntető Elvi Döntést) ajánlom figyelembe.