Aszad szülőfalujára csaptak le a terroristák

Az OSDH szerint a Latakia tartományban lévő Kardaha faluban egy kórház pakolójában robbant egy gépkocsiban egy pokolgép, ennek következtében legalább négy ember vesztette életét, többen megsebesültek. E forrás szerint két katona, egy ápoló és egy kórházi alkalmazott esett áldozatul a detonációnak. A hírt a szíriai állami televízió is közölte részletek említése nélkül.
 
Ez a merénylet azért figyelemre méltó, mert erről a településről származik a síita alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad elnök (a szíriaiak többsége szunnita muzulmán), ezen a helyen van eltemetve a mostani államfő apja, Háfez el-Aszad néhai elnök. A hírgynökségek megjegyzik: a felkelők az utóbbi napokban néhány rakétát kilőttek ugyan Kardahára, de először fordult elő, hogy a település szívében követnek el merényletet.
 
Az OSDH szombaton közölte azt is, hogy a szíriai kormányerők és milíciák három nappal korábban, február 17-én legalább 48 szíriait - köztük tíz kiskorút - öltek meg az ország északi részén. E jelentés szerint a felkelők elleni offenzíva során a szíriai katonák gyakorlatilag kivégeztek 13 lázadót családtagjaival együtt. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ebben a régióban a kormányerők javarészt az Iszlám Állammal állnak harcban. A kegyetlen megtorlás az ISIS brutalitása által szült reakció is lehet.