A Nemzetközi Atlétikai Szövetség fenntartja az oroszok tiltását

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség fenntartja az oroszok tiltását

A sportági világszövetség (WA) fenntartja az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) felfüggesztését. A WA 53. kongresszusán a küldöttek - 126 igen és 18 nem szavazattal - szerdán úgy döntöttek, hogy hat évvel a kitiltás bejelentése után helyben hagyják a WA-tanács erre vonatkozó javaslatát.

"Történt előrelépés, de még sok a teendő. Az elmúlt hónapok mindenesetre bizakodásra adnak okot" - jelentette ki Sebastian Coe, a világszervezet elnöke. "Már látszik az alagút vége, a VFLA új vezetése, élén Irina Privalovával, megmutatta, hogy változásokat akar bevezetni"

- tette hozzá.

Privalova, a 400 méteres gátfutás 2000-es olimpiai bajnoka, megerősítette, a legjobb úton járnak afelé, hogy az orosz szövetség tiszta tag legyen.

"A VFLA újrafelvétele a személyes célom"

- hangsúlyozta a sportvezető.

A WA 2015 novemberében függesztette fel a VFLA-t, mivel kiderült, hogy Oroszországban rendszerszintű doppingolás folyik. A versenyzőknek ugyanakkor biztosították a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

A határozat megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak, és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. Az oroszok a tokiói nyári olimpiához hasonlóan még a 2022-es, pekingi téli ötkarikás játékokon sem indulhatnak nemzetük képviseletében. Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket, és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}