Döntenie kell a fővárosnak az atlétikai vb vétójáról

Döntenie kell a fővárosnak az atlétikai vb vétójáról

A fővárosi önkormányzat szeptemberben úgy döntött, megvétózza az atlétikai vb-t, amennyiben a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt, vagy ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit - írta összefoglalójában a Telex

Az Egészséges Budapest Program keretében évi 10 milliárd forintnak kellene érkezni a fővárosi kerületekhez a lepukkant szakrendelők felújítására, cserébe Budapest nem tesz keresztbe a ferencvárosi atlétikai stadion már elkezdett megépítésének - erről egyébként még a ciklus elején állapodott a kormány és a főváros.

A vétófenyegetésre a kormány egyelőre leállította a Fudan beruházást, de kijelentették, hogy szerintük a főváros rúgta fel a megállapodást a fenyegetéssel.

Közben a Magyar Atlétikai Szövetség úgy foglalt állást, hogy a fővárosnak nincs köze az atlétikai vb megrendezéséhez, így vétót sem emelhet. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elismerte, hogy a fővárosnak valószínűleg nincs tényleges vétójoga a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése kapcsán, de politikai mozgásterük van. 

Érvelése szerint ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábban többször is kifejezte, nem akarnak olyan városokban versenyeket rendezni, ahol a városvezetők nem állnak ki teljes mellszélességgel az esemény mellett.

Ilyen előzmények után érkezett el az október 31-i határidő, és a fővárosi közgyűlés október végi ülése. A Népszava szerint Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok azt mondta:

az Egészséges Budapest idei projektjeinek támogatói szerződéseit továbbra sem írták alá, sőt néhány kedvezményezett önkormányzattal még a kapcsolatot se vették fel ebben az ügyben.

A Telex kérdésére a főváros közölte, a kerületeknek október 31-ig kellett volna megkapniuk a pénzt a kormánytól a budapesti szakrendelők felújítására. A főváros most leellenőrzi, megtörtént-e a folyósítás, és a válasz függvényében viszik tovább az ügyet.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes sem fogalmazott egyértelműen az ATV-ben amikor csak annyit közölt, 

a közgyűlés úgy döntött, ha nem teljesíti a kormány az ígéretét, és nem jön a pénz a budapesti szakrendelők felújítására, akkor a novemberi közgyűlésen tárgyal arról, hogy mit kezdjen ezzel az üggyel.