Már nem tudnak mit kitalálni, hogy miért haljon meg börtönben a volt mianmari vezető

Már nem tudnak mit kitalálni, hogy miért haljon meg börtönben a volt mianmari vezető

Négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy mianmari bíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit egyebek között

walkie-talkie rádiók jogellenes behozatalában és birtoklásában,

illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett

korlátozások megszegésében

talált vétkesnek - közölték hétfőn bírósági források.

A februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító 76 éves Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellen tucatnyi ügyben emeltek vádat elmozdítása óta, egyebek között az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

Aung Szan Szú Kjit - Vin Mjint korábbi államfővel együtt - ezt megelőzően már decemberben is négy év börtönbüntetésre ítélte egy különbíróság arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követtek el, és megszegték a járványügyi előírásokat. Az ítéletet később négyről két évre csökkentették.

Mianmarban a fegyveres erők tavaly februárban vették át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) nevű jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint 1400, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és tizenegyezernél is többen kerültek börtönbe.