Még nincsenek európai napirenden az osztrák pénzügyi követelések

A források szerint minden bizonnyal szóba kerül viszont, a migrációs hullám kihatása a tagállami költségvetésekre.

A források szerint minden bizonnyal szóba kerül viszont, a migrációs hullám kihatása a tagállami költségvetésekre.

Mindenesetre néhány tagállam felvetheti az Ecofin pénteki tanácskozásán az Európai Szolidaritási Alap felhasználásának ötletét, a menedékkérők miatt keletkezett többletköltségek fedezésére. Ugyanakkor jelenleg nincsen jele annak, hogy Bécs a napirendre tűzné ezt a javaslatot.

Költségvetési tekintetében mindenekelőtt a 2014-es uniós költségvetés tehermentesítése, illetve a 2017-es költségvetés tervezéséhez kapcsolódó jobb irányelvek kidolgozása szerepel a napirenden.

Az Ecofin ugyanakkor foglalkozni fog, a bizottság legfrissebb javaslataival az adóelkerülések kiküszöbölésére, illetve a terrorizmus támogatása elleni küzdelemmel.

A Kurier című osztrák lap szombaton írt arról, hogy az osztrák pénzügyminiszter Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címzett, január 25-én kelt levelében jelölte meg a 600 millió eurós összeget. Az osztrák lap úgy tudja, Schelling javaslatait európai uniós kollégái elé terjeszti a pénzügyminiszterek következő találkozóján.

A lap értesülése szerint Schelling azzal érvelt, hogy Ausztria átlagosan évente 35 ezer menedékkérő ellátásával képes megbirkózni, 2015-ben azonban 90 ezren adtak be menedékkérelmet az országban, tehát 55 ezerrel többen az átlagosnál.

Schelling a menedékkérők miatt keletkezett többletköltségek fedezésére az alapesetben a legnagyobb természeti csapások okozta károk enyhítésére szolgáló Európai Szolidaritási Alapból szeretne forrásokat lehívni, valamint az EU költségvetéséből fel nem használt pénzösszegeket is a menekülteket nagy számban beengedő államoknak adná.