Az ácsi lakosok a fideszes polgármesternek küldött nyílt levélben tiltakoznak az új katódgyár ellen

Az ácsi lakosok a fideszes polgármesternek küldött nyílt levélben tiltakoznak az új katódgyár ellen

Szentirmai István a kínai nagyberuházás bejelentését megelőző hetekben titkolózott, tagadta a híreket, és próbálta kisebbíteni Ácsra tervezett gyár veszélyességét. Az ácsiak nyílt közmeghallgatáson kérnék számon őt és a terület fideszes képviselőjét.

Nyílt levelet írtak Ács lakói a polgármesternek az új, kínai katódgyár miatt, amit 520 milliárd forintból építenének a település mellé. A Huayou Cobalt első európai üzemét építi majd el, és az elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódot fog gyártani – jelentette be a héten Szijjártó Péter külügyminiszter.

A kínai katódgyár tervét pár nappal korábban még tagadta a település fidszes polgármestere, ezért később pedig szánalmas magyarázkodásra kényszerült.

Helyi civilek a Telexnek eljuttatott közleményükben tiltakoznak a beruházás ellen és nyílt levelet írtak Szentirmai István polgármesternek.

A nyílt levelet megfogalmazó ácsi lakosok azt nehezményezik, hogy a fideszes településvezető a bejelentést megelőző hetekben még tagadta, illetve elhallgatta a kínai beruházásról szóló híreket. Nyilatkozataiban "fém autoalkatrészként" hivatkozott a gyártandó termékre, pedig az várhatóan egészségre veszélyes és káros nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmazni fog.

Szentirmai István hat nappal korábban még tagadta a beruházást, politikai hergelésnek hívta azt, illetve igyekezett elbagatellizálni annak a környezet- és egészségkárosító veszélyét, hogy egy ilyen gyárat telepítenek Ácsra.

Az ácsi civilek azt követelik a polgármestertől, hogy hívjon össze rendkívüli és nyílt közmeghallgatást. Hangsúlyozzák, hogy egy online, virtuális eseményt nem fogadnak el. A levél aláírói ahhoz is ragaszkodnak, hogy jelen legyen a területért felelős, fidszes parlamenti képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit.

Nézzenek a választóik és a város polgárai szemébe és kérjenek bocsánatot felelőtlen kommunikációjuk és a település veszélyeztetése miatt!

Azt akarják, hogy a közmeghallgatáson tájékoztassák a lakosságot a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, az elvárható hatástanulmányok eredményeiről – azok hiányában, a tervezett vizsgálatok menetéről, környezeti monitoring terveikről, az esetleges építkezéshez kapcsolódó közforgalmi terheltségekre való felkészülésről és tervekről, a tervezett 900 munkahely tervezett munkavállalói összetételéről (helyi szabad munkaerő, külföldi munkaerő, bérmunkaerő, stb.) és ha várható, a betelepülő munkaerő elhelyezéséről.

Egyébként az 520 milliárd forintos óriásberuházás nyomán 900 új munkahely jön majd létre, ami azt jelenti, körülbelül 578 millió forintba kerül egyetlen állás.

(Címlapkép: Huayou/facebook)