Az amerikai külügyminiszter Kínában tárgyal

Az amerikai külügyminiszter Kínában tárgyal

Antony Blinken, az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek csökkentése érdekében utazott Pekingbe.

Amerikai információk szerint Antony Blinken először vasárnap délután találkozik kínai kollégájával, Csin Kanggal. A két politikus este egy közös vacsorán vesz részt.

Blinken, aki 2021-es hivatalba lépése óta először látogat Kínába, egy régóta tervezett, februárban lemondott útját pótolja, amikor diplomáciai válságot okozott az, hogy Washington szerint kínai megfigyelő léggömböt fedeztek fel amerikai terület felett.

Az amerikai külügyminiszter közölte, hogy „közvetlenül és őszintén fog beszélni (Washington) nagyon is valós aggodalmairól egy sor kérdésben”.

Nyílt és felhatalmazott kommunikáció kialakítása, hogy az Egyesült Államok és Kína felelősségteljesen kezelje kapcsolatát. Az intenzív verseny tartós diplomáciát igényel annak biztosítása érdekében, hogy a verseny ne forduljon át konfrontációba vagy konfliktusba

- hangsúlyozta újságíróknak Antony Blinken.

Az Egyesült Államok és Kína a világ egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolatát ápolja. Ezt egy sor kérdés beárnyékolja, többek között az, hogy Kína támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, Peking fenyegetőzik Tajvannal szemben, és olyan területeken, mint a fejlett számítógépes chipek, kereskedelmi viták vannak.

Joe Biden amerikai elnök kormánya Kínát nevezte meg az Egyesült Államok előtt álló „legjelentősebb geopolitikai kihívásként”.

Blinken látogatása előtt a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin jelezte Peking tárgyalási hajlandóságát, de feltételekhez kötötten.

Nem lehet mondani valamit és másként cselekedni

- hangsúlyozta Vang pénteken. Washingtonnak is "fel kell adnia azt az illúziót, hogy Kínával "erősebb pozícióból" tárgyaljon" - tette hozzá.

Kínának és az Egyesült Államoknak a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján kell fejlesztenie a kapcsolatokat, tiszteletben kell tartania a történelem, a kultúra, a társadalmi rendszer és a fejlődési út különbözőségét, és figyelembe kell vennie egymás alapvető érdekeit és főbb aggodalmait

- mondta Vang.

Nem sokkal Blinken pekingi érkezése előtt Joe Biden szombaton azt mondta, reméli, hogy "a következő néhány hónapban" találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Hozzáfűzte, szeretné megvitatni a Kína és az Egyesült Államok közötti "legitim különbségeket", de azokat a területeket is, amelyeken a két szuperhatalom "jól kijöhet egymással".

Biden nem tulajdonított nagy jelentőséget a léggömbincidensnek, mondván, nem hiszi, hogy a kínai felső vezetők tudták, hova tartott a légi eszköz, vagy hogyan volt felszerelve. "Szerintem az eset inkább kínos volt, mint szándékos" - tette hozzá az amerikai elnök.

(MTI)

Címlapkép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter Rijádban 2023. június 8-án. Fotó: MTI/AP/Pool/Reuters/Ahmed Juszri