Felfoghatatlan: az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 34 ezermilliárd dollárt

Felfoghatatlan: az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 34 ezermilliárd dollárt

A brutális deficit a vártnál jóval előbb keletkezett, a Kongresszusi Költségvetési Hivatal csak a 2029-es pénzügyi évre várta ezt.

Az Egyesült Államok államadóssága pénteken átlépte a 34 ezermilliárd dolláros rekordszintet - derül ki az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatokból, amit az MTI ismertetett.

Csütörtökön az adósságszint 33 ezer 900 milliárd dollár, három hónapja 33 ezermilliárd dollár volt.

A 34 ezermilliárd dolláros deficit a vártnál jóval előbb keletkezett. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal, a pártsemleges CBO 2020. januári előrejelzése az októberrel kezdődő 2029-es pénzügyi évre várta a 34 ezermilliárd dolláros hiányt.

Az adósság azonban a vártnál gyorsabban nőtt a 2020-ban berobbant Covid-járvány miatt, ami jelentősen lelassította, egy időre le is állította az amerikai gazdaságot.

A kormány jelentős kölcsönöket vett fel Donald Trump akkori elnök és Joe Biden jelenlegi elnök alatt, hogy stabilizálja a gazdaságot és támogassa a fellendülést. Az élénkülés azonban az infláció megugrásával járt, ami megemelte a kamatokat és megdrágította a kormány adósságszolgálatát.

Hivatalos adatok szerint az amerikai adósság legfontosabb külföldi vásárlói, mint például Kína, Japán, Dél-Korea és az európai országok, csökkentik amerikai állampapír-állományukat. A Peterson Foundation elemzése szerint az amerikai adósság külföldi részesedése 2011-ben 49 százalékon tetőzött, 2022 végére 30 százalékra esett vissza.

(Címlapkép: unsplash.com)