Az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb a 19. század közepe óta

Az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb a 19. század közepe óta

Egy friss ENSZ-jelentés szerint tavaly nyáron volt az eddigi legmelegebb az európai kontinensen.

Meglehetősen aggasztó éghajlatváltozási trendekről számolt be jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a Föld napja alkalmából: a 2022-es év több tekintetben is negatív rekordokat eredményezett – írja az Euronews nyomán a 24.hu.

A friss ENSZ-jelentés alapján a tavalyi évben a globális tengerszint emelkedésének üteme a '90-es évek eleje óta megduplázódott, miközben az óceánok is egyre melegebbek, a tárolt hő mennyisége pedig új rekordot ért el 2022-ben.

Az újonnan publikált jelentés értelmében a hőmérséklet emelkedése olyannyira a tetőfokára hágott, hogy

globálisan az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb 1850 óta, avagy a hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900-as átlagot.

A felmelegedés problémája Európát sem kerülte el, ugyanis Svédországban, az Egyesült Királyságban, Írországban és Németországban tavaly több rekord is megdőlt. Rekordszintet ért el a gleccserek jégvesztesége és a napsütéses órák száma, továbbá

a 2022-es nyár volt az eddigi legmelegebb a kontinensünkön.

Az eddig kibocsátott üvegházhatású gázok mértéke nagy valószínűséggel a 2060-as évekig fokozni fogja a negatív időjárási jelenségeket, függetlenül attól, hogy sikeresek vagyunk-e az éghajlatváltozás mérséklésében

- vélekedik a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese. Samantha Burgess szerint ebben az is komoly szerepet játszik, hogy tavaly három üvegházhatású gázkoncentrációban is rekordot döntöttünk: a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid éves növekedése 2022-ben volt a legmagasabb 1980 óta.

A WMO úgy tartja, a gyorsuló klímaváltozás legsúlyosabb társadalmi-gazdasági hatásai között említette az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos problémákat és a lakosság elvándorlását is. A jelentés arra is rávilágít, hogy 2022-ben a szélsőséges időjárási események olyan gyorsan következtek egymás után, hogy a sokkok között kevés idő jutott a helyreállításra, ami a helyzetet tovább súlyosbította. A WMO főtitkára ugyanakkor bízik abban, hogy a zöld technológiák olcsóbbá válása révén az éghajlatbarát megoldások hamarosan általánossá válnak.

(Címlapkép: Csónak a Velencei-tó kiszáradt medrében, Pákozd közelében 2022. augusztus 17-én. MTI/Vasvári Tamás)