Az ENSZ főtitkára független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Az ENSZ főtitkára független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Ráadásul már több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az ENSZ az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Független vizsgálatot sürgetett pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár az előző nap Gázában, egy káoszba torkolló segélyosztás során meghaltak ügyében - írja az MTI.

"Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket, vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei"

- jelentette ki Guterres, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken rendezett regionális csúcstalálkozó margóján a főtitkár mélységes döbbenetének adott hangot a gázai hatóságok szerint több mint 112 ember életét követelő incidens miatt, melyen, mint azt Dujarric leszögezte, az ENSZ munkatársai nem voltak jelen.

A szóvivő ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy

az ENSZ már több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Guterres a maga részéről ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) uralkodó "geopolitikai megosztottság" miatt a vétójog gyakorlatilag "cselekvőképtelenné tette" a testületet.

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta a BT azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

A nap folyamán független vizsgálatot sürgetett a francia külügyminiszter is az ügyben. Stéphane Séjourné a France Inter rádióban elmondta, nem lehet szó "kettős mércéről" a konfliktusban szereplőkkel kapcsolatban.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől, és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.

Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtóközleményben szintén felszólította az izraeli hadsereget, biztosítsa a Gázai övezetben történő segélyosztások feltételeit. Az övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet és a ciszjordániai székhelyű Palesztin Nemzeti Hatóságaz izraeli hadsereget (IDF) okolta a tragédiáért, Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azonban azt közölte,

a katonák nem lőttek a tömegbe, csupán azokra nyitottak tüzet, akik az IDF ellenőrzőpontja felé indultak.

Ismeretes, csütörtöki beszámolók alapján a Gázavárosban segélyre várakozó palesztinok közül több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek. Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak a tömegbe. Az izraeli hadsereg szerint az emberek a segélyért folytatott tülekedésben taposták össze egymást.

(Címlapkép: Videófelvételről készült kép humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin civilekről a gázavárosi Sifa kórházban 2024. február 29-én. MTI/AP)