Az izraeli elnök szerint nem alakulhat ki hatalmi vákuum Gázában

Az izraeli elnök szerint nem alakulhat ki hatalmi vákuum Gázában

Jichák Hercog elmondta, aggodalommal tölti el a palesztinok halála, de Izraelnek mindenekelőtt saját népét kell megvédenie.

A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum, ezért egy "nagyon erős haderőnek" kell ottmaradnia, hogy megakadályozza a Hamász iszlamista terrorszervezet talpra állását - mondta Jichák Hercog izraeli államelnök a Financial Times című brit üzleti napilapnak csütörtökön.

A brit lap csütörtöki számában megjelent cikkben Hercog nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ennek a haderőnek hogyan kellene felállnia, bár elmondása szerint az Egyesült Államok és a régió országai nagy szerepet játszanának ebben a kérdésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök leszögezte, hogy

országa az izraeli-palesztin háború után is fenntartja majd a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

A Gázában zajló, sok áldozattal járó izraeli katonai műveletre reagálva Hercog elmondta, hogy

aggodalommal tölti el a palesztinok halála, de Izraelnek mindenekelőtt saját népét kell megvédenie.

Az izraeli elnök továbbá azt is elmondta, hogy Izrael fő célja jelenleg a Hamász és más terroristák által fogva tartott mintegy 240 túsz kiszabadítása. A nemzetközi közösség megérti, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez - foglamazott Hercog. A túszejtéssel kapcsolatban Hercog azt is elmondta, hogy Izrael nem kapott semmilyen információt a túszokról, így meg kell küzdenie a visszaszerzésükért.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a gázai túszok azonnali szabadon bocsátására szólított fel, ugyanakkor arra kérte Izraelt, hogy "ne eméssze el a düh" a Hamász fegyvereseivel vívott harcban. "Egyik szörnyűség nem szentesíti a másikat" - tette hozzá Borrell.

(Címlapkép: Jichák Hercog izraeli államfő beszédet mond az amerikai képviselőház és a szenátus együttes ülésén Izrael állam megalapításának 75. évfordulója alkalmából a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. július 19-én. MTI/EPA/Michael Reynolds)