Netanjahu elutasította a Hamász feltételei szerinti megállapodást a foglyok elengedéséről

Netanjahu elutasította a Hamász feltételei szerinti megállapodást a foglyok elengedéséről

Az izraeli miniszterelnök hallani sem akar egy kétállami megoldásról, határozottan visszautasította a "Hamász-szörnyetegek" feltételeit.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap elutasította a Hamász feltételei szerinti megállapodást a háború lezárásáról és a Gázai övezetbe hurcolt izraeli foglyok elengedéséről, írja az MTI.

A túszok szabadon engedéséért cserébe a Hamász a háború végét követeli, valamint csapataink kivonását a Gázai övezetből és a gyilkosok és erőszakolók elengedését

– közölte videóüzenetében az izraeli kormányfő. Hozzátette, mindez magában foglalná a Hamász uralmának meghagyását Gázában. Azt mondta, hogy éjt nappallá téve dolgozik a Hamász fogságában maradt több mint 130 túsz kiszabadításán.

De, hogy világos legyen: határozottan visszautasítom a Hamász-szörnyetegek megadási feltételeit. Nem vagyok hajlandó ilyen halálos csapást elfogadni Izrael biztonságára

– mondta.

Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője szerint az, hogy az izraeli vezető elutasítja a gázai övezeti katonai offenzíva leállítását, azt jelenti, hogy nincs esélye az izraeli foglyok visszatérésére.

Netanjahu a palesztin államiság kérdéséről is szót ejtett. "Nem fogok megalkudni a Jordán folyótól nyugatra fekvő terület egésze feletti teljes izraeli biztonsági ellenőrzés ügyében" - húzta alá.

Beszélt arról is, hogy nemzetközi és belföldi nyomással is szembesül, hogy megváltoztassa álláspontját. "Állhatatosságom volt az, ami éveken át megakadályozta a palesztin állam létrehozását, amely egzisztenciális fenyegetést jelentene Izraelre" - hangoztatta Netanjahu.

Josep Borrell szerint megbeszélést kell kezdeni a kétállami megoldás konkrét terveiről

Meg kell kezdeni a megbeszélést a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásának konkrét terveiről - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az az út, mely mentén Izrael el akarja pusztítani a Hamász iszlamista terrorszervezetet, "kétség kívül helytelen". Izrael nem építhet békét "csak katonai eszközökkel" - húzta alá.

"Mostantól nem beszélek a közel-keleti békefolyamatról, hanem csak egy kétállami megoldás folyamatáról" - fogalmazott.

Az uniós diplomácia vezetője hangsúlyozta, a humanitárius helyzet a Gázai övezetben "nem lehet rosszabb". A humanitárius ellátást biztosítani kell azon százezreknek, akiknek a nélkülözés mellett bombáktól kell tartaniuk - mondta.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan)