Az Orbán-kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapkát

Az Orbán-kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapkát

Úgy tűnik, a hitelkamat emelkedhet, miközben a betéti kamat nem.

A betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött a kormány - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán.

Az betéti kamat maximálása kapcsán a tárca felidézte, a kormány korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

Érvelésük szerint

egyes intézményi befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot.

Az "aránytalan gazdagodás" további elkerülése miatt a kormány ezt a határidőt idén június 30-ig meghosszabbítja, valamint a gazdaság védelme érdekében ezzel egyidejűleg megtiltja a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházását. Az intézkedés megakadályozza a méltánytalan jövedelemszerzést akár a betéti tendereken, akár a jegybank által újonnan bevezetett diszkontkötvényeken keresztül - áll az MTI-ben is megjelent közleményben, miszerint mindez hozzájárul a hitelezés és állampapír-forgalmazás zavartalanabb működéséhez, a források gazdaságba történő átirányításához.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)