Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen

Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen

Vitalij Klicsko „tömegesnek” nevezte a mostani támadást, és felszólította a lakosságot, hogy maradjon védett helyen.

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazásán az írta, hogy „a főváros Szolomjanszkij kerületében, egy benzinkút közelében becsapódó dróntörmelék miatt egy 35 éves nő kórházba került, egy 41 éves férfi pedig meghalt”. A polgármester korábban arról számolt be, hogy a kijevi légvédelem „több mint 20, a város felé tartó drónt” megsemmisített.

Klicsko „tömegesnek” nevezte a mostani támadást, és felszólította a lakosságot, hogy maradjon védett helyen, egyben figyelmeztetett a Kijevre "egyszerre több irányból" érkező újabb drónhullámokra.

Tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben

- tette hozzá.

A polgármester arról is beszámolt, hogy nem sokkal - hely idő szerint - hajnali két óra után hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak. A főváros katonai közigazgatásának tisztviselői vasárnap a Telegram-üzenetükben azt írták, hogy több mint 40 drónt lőttek le Kijev légterében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti kijevi videóközvetítésében megköszönte a szövetséges Németországnak, Finnországnak, Kanadának és Izlandnak a friss fegyverszállításokat.

A támogatás segíti Ukrajna légvédelmét és általános védelmi képességét az orosz terror ellen

- mondta Zelenszkij.

Egyúttal még keményebb szankciókat jelentett be Oroszország ellen, hogy véget vessen az ország Ukrajna elleni háborújának. "Ma egy újabb szankciók napja van" - mondta az elnök. Kétszázhúsz vállalatot és 51 embert vett fel arra a listára, amely a büntetőintézkedések körébe tartozókat tartalmazza. Ezen fegyvergyártó cégek, "a háborút kiszolgáló vállalkozások" vannak. Nem mindegyikük működik orosz földön, mondta, de mindegyikükre nemzetközi nyomást fognak gyakorolni.

(MTI)

Címlapkép: Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt kijevi metróállomáson az ukrán főváros elleni orosz rakétatámadás alatt 2023. február 10-én. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk